Vårdcentralen på Noltorp får höga betyg i en stor patientenkät.
Vårdcentralen på Noltorp får höga betyg i en stor patientenkät. Bild: Katrin Niklasson

Två vårdcentraler sticker ut i undersökning

Alingsåsarna är nöjda med sina vårdcentraler – det visar Sveriges Kommuner och Regioners stora patientenkät om primärvården. Och två vårdcentraler i Alingsås sticker ut.

ANNONS

Nyligen presenterade Sveriges Kommuner och Regioner sin stora nationella patientenkät om primärvården. Resultatet visar att alingsåsarna är relativt nöjda med sina vårdcentraler, och att åtta av tio tillfrågade skulle rekommendera sin vårdcentral till andra patienter.

Av de sex vårdcentralerna i Alingsås sticker ett par av dem ut på ett positivt sätt i enkätsvaren. Totalt bedöms vårdcentralerna i sju kategorier och Medpro Clinic Noltorp vårdcentral får högst betyg i fyra kategorier, samtidigt som Närhälsan Ängabo vårdcentral får högst betyg i tre kategorier.

Enkätundersökningen om primärvården är en av de största som görs i landet och gick ut till drygt 100 000 patienter i september. I Alingsås gick enkäten ut till drygt 1 000 personer och svarsfrekvensen var närmare 45 procent.

ANNONS

– Det är verkligen glädjande att patienterna både är engagerade i att svara men även att man har en god erfarenhet och blir väl bemött i primärvården, säger Fredrik Lennartsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Regioner, i ett pressuttalande.

Syftet med patientenkäten är att få fram ett underlag för förbättring och verksamhetsutveckling. De sju kategorier som patienter får lämna synpunkter på är: helhetsintryck, emotionellt stöd, delaktighet och involvering, respekt och bemötande, kontinuitet och koordinering, information och kunskap, samt tillgänglighet.

– Att varje patient blir hörd är en förutsättning för en fungerande primärvård och avgörande för omställningen till Nära vård. Alla vård- och hälsocentraler behöver ta del av sina egna resultat för att kunna adressera sina egna förbättringsområden, säger Fredrik Lennartsson.

Och enkätundersökningarna ser ut att ha effekt. Patienternas samlade omdömen om de sex vårdcentralerna i Alingsås – förutom de på Noltorp och Ängabo, även Bräcke Diakoni Vårdcentral centrum, Närhälsan Sollebrunn vårdcentral, Närhälsan Sörhaga vårdcentral och Nötkärnan Sävelången Familjeläkare och BVC – är högre i år jämfört med fjolårets enkätundersökning.

ANNONS