Kristian Luuk och Fredrik Lindström är programledare i SVT:s På Spåret.
Kristian Luuk och Fredrik Lindström är programledare i SVT:s På Spåret. Bild: Bilduppdraget /SVT

Tv-programmet På Spåret besökte Alingsås

Vart är vi på väg? Jo, till Alingsås! I fredagskväll tog SVT:s frågesportprogram På Spåret med tittarna på en klurig resa till Kaféstaden.
– Jag tycker det är jättestort och fantastiskt kul att det finns ett intresse för Alingsås, säger Pierre Åkerström, Turism- och evenemangschef.

ANNONS

Lights in Alingsås, potatissorter och Karin Boye. När tåget började rulla från Trollhättans station mot Göteborg inledde programledaren Kristian Luuk med en svårlöst tiopoängare.

– Vi resor mot upplyst stad som fostrat två berömda elektriska män. Det är väl lämpligt eftersom en kort ingenjör bor mitt i stan, frågar han de tävlande.

När tåget fortsatte från Göteborg mot Alingsås hade första klass hunnit dra i nödbromsen och gissat på Göteborg. När tåget väl stannade på Alingsås station fick inte heller ett förvirrat andra klass några poäng. Pierre Åkerström, Turism- och evenemangschef i Alingsås berättar om när produktionen ringde upp för drygt ett år sedan:

ANNONS

– De var speciellt intresserade av ett motiv av Snövit av tecknaren Gustav Tenggren som då fanns med på en utställning på Nolhaga slott. Jag var med och styrde upp besöket på Nolhaga slott.

Men produktionsteamet var och filmade på olika platser i staden. Bland annat nämns Mjörnvallen och Hem till byn som spelades in i Ödenäs.

– All sådan publicitet och uppmärksamhet är jättebra för Alingsås. Speciellt när det är På Spåret som är ett så omtyckt program, säger Åkerström och fortsätter:

– När det finns ett intresse för just Alingsås är det viktigt att man bjuder in. Det är inte alla städer som får en sådan uppmärksamhet, säger Åkerström och syftar till de filmproduktioner som har besökt staden.

ANNONS