Stjärnfylld galapremiär på Sagabiografen

Många tog chansen att ta en selfie med Rolf Lassgård eller Hedda Stiernstedt när det ikväll var galapremiär på Saga för filmen "Min pappa Marianne", som utspelar sig i just Alingsås.
– Underbart att vara tillbaka i stan, vi har mötts av så mycket omtanke här, säger Hedda Stiernstedt.

ANNONS
|

LÄS MER:Galapremiär med stjärnglans på Saga bio

Vår tid är nu-stjärnan gjorde entré på Sagabiografens röda matta tillsammans med hennes filmpappa Rolf Lassgård och filmbrorsa Klas Wiljergård. Som de stjärnor de är anlände de sist och fick stanna till många gånger för att fotograferas och hälsa på VIP-gäster innan de nådde fram till biosalongen.

Flera av filmens statister och skådespelare skymtade också i vimlet tillsammans med alingsåsare som på ett eller annat sätt varit behjälpliga under filminspelningen. Förväntningarna på filmen var höga. De flesta verkade inte ha sett filmen trots att de själva hade en roll, och många var nyfikna på att se vilka Alingsåsmiljöer som skulle vara med.

ANNONS

Nyfikna alingsåsare

En stund tidigare fick AT träffa Lassgård, Stiernstedt och Wiljergård på hotellet tillsammans med filmens regissör Mårten Klingberg.

– Personalen här kom till och med ihåg vilket rum jag bodde på sist. Ja, vi känner oss väldigt välkomna tillbaka, säger Hedda Stiernstedt med ett brett leende.

Hedda Stiernstedt.
Hedda Stiernstedt. Bild: Jörgen Björme

Under inspelningarna förra året var skådisar och filmteam ett återkommande inslag i gatubilden, och många alingsåsare följde arbetet med nyfikenhet.

– Många stannade till för att prata och titta, säger Rolf Lassgård som inte tror att intresset hade varit lika stort om filmen spelats in i en storstad som Stockholm eller Göteborg.

"Hade inte hänt i Alingsås"

– Här kommer man invånarna närmare också, tillägger han och får medhåll av Hedda.

– En de av första scenerna i filmen, när jag kommer på min pojkvän med att vara otrogen spelade vi in i Stockholm. Då var en av de boende i trappuppgången helt skogstokig och stod och skrek för att vi hade lämnat ytterdörren öppen. Det hade inte hänt i Alingsås, säger hon menande.

Att det blev just Alingsås som produktionen valde som inspelningsplats har flera förklaringar. Och det ska inte föreställa någon fiktiv filmstad utan är Alingsås även i filmen.

– Jag hade ingen speciell relation till Alingsås innan, jag tror ärligt talat att jag aldrig hade varit här, medger Mårten Klingberg.

Potatisfestivalen passade in

– Staden är så fin visuellt, ni har Potatisfestivalen som passade bra in i handlingen och det ska dessutom utspela sig i en stad av den här storleken.

Klas Wiljergård som spelar David, bror till Hedda Stiernstedts karaktär Hanna, berättar att han kände till potatisstaden redan före filminspelningen. Ganska väl till och med.

– Jag var här mycket när jag var liten, i Nolhagaparken och sådär. Mamma och pappa hade kompisar här.

Stående ovationer

Kvällens galapremiär i Alingsås var faktiskt inte första visningen av "Min pappa Marianne". Den har visats på bio vid två tillfällen tidigare, bland annat på Göteborgs Filmfestival där den fick stående ovationer.

Rolf Lassgård.
Rolf Lassgård. Bild: Jörgen Björme

Filmen handlar om 28-åriga Hanna som återvänder till sin barndomsstad för att vikariera på SVT:s lokalredaktion efter att ha brutit upp med pojkvännen. Det visar sig att hennes pappa Lasse, välkänd präst i stan, bär på en hemlighet. Han har alltid känt sig som kvinna och avslöjar nu för sina barn att han vill leva som Marianne.

"Handlar om att växa upp"

Men enligt Mårten Klingberg är det en bred och allmängiltig film, trots tematiken.

– Den handlar om att växa upp, och vad vi är beredda att riskera för att leva våra liv som vi önskar.

– Och dotterns point of view på allt är även publikens, inflikar Lassgård. Jag tror att den kan ge en större förståelse och avdramatisera det här ämnet.

ANNONS