– Det är en otroligt viktig fråga vem som innehar regeringsmakten. Det handlar om vilken typ av politik om prioriteras, säger Janine Alm Ericson.
– Det är en otroligt viktig fråga vem som innehar regeringsmakten. Det handlar om vilken typ av politik om prioriteras, säger Janine Alm Ericson. Bild: Mårten Öhman

Statssekreteraren Janine om regeringskrisen

Vintern 2021 började alingsåsbon och miljöpartisten Janine Alm Ericson arbeta i regeringskansliet som statssekreterare. Trots tjänstledigheten från sitt riksdagsuppdrag påverkas hon av regeringskrisen.
– Som partist är man såklart väldigt känslomässigt och engagemangsmässigt påverkad, säger Janine Alm Ericson.

ANNONS
|

LÄS MER:Janine Alm Ericson blir statssekreterare

Det var Janine Alm Ericsons engagemang för klimatet, jämställdhet och demokrati som fick henne att engagera sig politiskt. På lokal nivå har Janine både varit gruppledare och ordförande för Miljöpartiet i Alingsås. Till slut förde engagemanget henne vidare till riksdagen.

– Det är frågor som jag har haft som primärt engagemang innan politiken också. Det är ett privilegium att jobba med partiets viktigaste frågor, säger Janine Alm Ericson som sedan februari 2021 arbetar som statssekreterare till partikamraten Per Olsson Fridh, minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Det har snart gått ett halvår sedan hon började jobba på Utrikesdepartementet och i arbetet har hon bland annat besökt Jordanien och Libanon.

ANNONS

– Uppdraget med resan var att få en bild om hur de organisationer vi samarbetar med arbetar. Vi måste jobba ihop för att lösa frågor kring mänskliga rättigheter och demokrati och dessa länder har stort flyktingmottagande, säger Janine Alm Ericson.

Janine Alm Ericson (MO) hoppas att en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet med stöd av Vänsterpartiet och Centerpartiet kan fortsätta det viktiga reformarbetet.
Janine Alm Ericson (MO) hoppas att en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet med stöd av Vänsterpartiet och Centerpartiet kan fortsätta det viktiga reformarbetet. Bild: Mårten Öhman

Under resan besökte även Janine och hennes kollegor hamnen i Libanons huvudstad Beirut. Under sensommaren 2020 inträffade en stor explosion i området där omkring 207 människor miste livet och över 7000 människor skadades.

– Det pågår just nu ett stort uppbyggnadsarbete och vi träffade Röda Korset som efter explosionen var på plats och hjälpte till, berättar Janine Alm Ericson.

Regeringskrisen

När Janine kom hem från resan var det till ett sommarvarmt Sverige och en stundande regeringskris. Men arbetet på Utrikesdepartementet har påverkats marginellt.

– Det som har förändrats rent praktiskt är att vi är en övergångsregering och det finns ett regelverk förhålla sig till. Det innebär att vi får ändra vårt arbetssätt lite grann för att uppfylla de kraven som finns, säger Janine Alm Ericson.

När Janine vintern 2021 tog tjänstledigt från sin plats i riksdagen så tog hon även tjänstledigt från sin rätt att rösta för partiet. Idag är Janine därför åskådare när Sverige skakas av en regeringskris.

– Det är en otroligt viktig fråga vem som innehar regeringsmakten. Det handlar om vilken typ av politik om prioriteras. Miljö och klimat, jämställdhet och annat i vågskålen. På så sätt är det lika turbulent oavsett vilken position man har, säger Janine Alm Ericson.

Vad var din första reaktion när krisen var ett faktum?

– Det kom väl som en chock och det gjorde det nog för alla. Alla har vetat att vänstern har haft en tydlig röd linje och det i sig är inte konstigt. Men man kan fundera över valet av tidpunkt. Vi är mitt i en pandemi och den har haft stora effekter på människors hälsa och ekonomi. När det sen väldigt snabbt blev en misstroendeförklaring har pandemihanteringen kommit i skymundan för de politiska ställningstagarna, säger Janine Alm Ericson.

Vad hoppas du kommer ske den närmsta tiden?

– Det går snabbt i politiken så man kan inte ta ut något i förskott. Men jag hoppas att en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet med stöd av Vänsterpartiet och Centerpartiet kan fortsätta det viktiga reformarbetet. Se till att pandemin, med fokus på en grön ekonomisk återhämtning, så att både människor och miljön återhämtar sig.

ANNONS