Spaningen: isen blir het fråga

Ishallen lär bli en stor fråga i Alingsåspolitiken i år. Det visar en rundringning som AT har gjort.

ANNONS

Ishallsfrågan ser ut att bli en het potatis för de förtroendevalda i kommunen i år.

AT har ringt runt till gruppledarna för alla åtta partier som är representerade i fullmäktige för att få reda på vilka frågor som politikerna tror blir stora 2020. En majoritet, fem av åtta, pekar, i ljuset av AT:s bevakning, på ishallen som en sådan fråga.

– Det tror jag är nummer ett på politikens "att göra-lista" i år. Vi kan inte ha det så att människor blir sjuka av verksamhet i ishallen. Vi måste få ordning på den nuvarande hallen först och främst och sedan komma överens om vi ska ha en ishall till, var den ska ligga och hur den ska finansieras, säger Boris Jernskiegg, Sverigedemokraterna.

ANNONS

Simon Waern, Socialdemokraterna, tycker att frågan har dragit ut på tiden på tok för länge och framhåller att hans parti kommer att lyfta frågan då kommunstyrelsens arbetsutskott ses för första gången i år. Även Martin Lindberg, Vänsterpartiet, hoppas på en snar lösning:

– Vi kan inte ha en ishall som är farlig för våra invånare. Det finns direktiv till kommunstyrelsen om en ny ishall. Vi får invänta utredning från Alingsåshem och kultur och fritid för att se exakt hur illa det är, säger Lindberg.

Vi kan inte ha en ishall som är farlig för våra invånare.

Karl-Johan Karlsson, Centerpartiet, tror också han att ishallen kommer ta plats i debatten.

– Hälsan är en fråga som man måste ta tag i väldigt snart, att säkerställa att ungdomar inte far illa.

Kommunstyrelsens ordförande, tillika Moderaternas gruppledare, Daniel Filipsson anser att man redan under det första kvartalet behöver peka ut placering och finansiering av en ny ishall.

Det finns inte med några pengar avsatta till en ishall i budgeten i år?

– Nej, det har varit den svåra punkten; att hitta finansiering. Antingen uppdrar man åt Alingsåshem att bygga den i egen regi med den ansträngda ekonomi som kommunkoncernen har, då kommer det att krävas andra prioriteringar, eller så låter man en annan aktör bygga och så hyr kommunen hallen.

Lovlig debatt

En annan sak som kan vålla debatt är att den styrande Alliansen vill införa Lagen om valfrihetssystem, Lov, inom särskilt boende för äldre. Martin Lindberg (V), Simon Waern (S) och Jens-Christian Berlin (L) tror att det kommer bli heta diskussioner då frågan ska upp i fullmäktige denna månad.

– Vi tycker att det är viktigt att man har möjlighet till valfrihet även när det gäller äldreboende, säger Jens-Christian Berlin, Liberalerna.

Vi tycker att det är viktigt att man har möjlighet till valfrihet även när det gäller äldreboende

Simon Waern, Socialdemokraterna, beskriver det som en ideologisk fråga.

– För oss handlar Lov i grunden om att ge privata vinstdrivande vårdföretag etableringsrätt i Alingsås och dessutom rätt till våra gemensamma skattemedel för att bedriva sin verksamhet. Det menar vi är hutlöst. Vi vill inte se fler privatiseringsexperiment i Alingsås.

Anna Hansson, Miljöpartiet, tror att klimatfrågan på flera olika sätt kommer att bli stor i år. Hon efterlyser bland annat klimatanpassningar, alltså att anpassa infrastruktur för att exempelvis förebygga översvämningar.

– Här har det gått väldigt långsamt. Vi lämnade in en motion i november 2016 som blev bifallen i juni 2018. Det som ska verkställas är att ta fram vilka anpassningar som är nödvändiga och vilka kostnader som är förknippade med det.

Lady France Mulumba, Kristdemokraterna, lyfter fram digitaliseringen:

– Det är en fråga som kanske inte syns för Kalle Karlsson ute i samhället, men det kommer vara enormt viktigt för att flytta oss framåt i hur vi kan ha en god ekonomisk hushållning och en välfärd i framkant.

ANNONS