I helgen levererades de första doserna av vaccin mot covid-19 till Sverige. I morgon, tisdag, kan Alingsås kommun troligtvis påbörja vaccinationen.
I helgen levererades de första doserna av vaccin mot covid-19 till Sverige. I dagarna, eventuellt redan imorgon tisdag, kan Alingsås kommun påbörja vaccinationen. Bild: Folkhälsomyndigheten

Snart kan kommunen börja vaccinera mot covid-19

Inom kort, eventuellt redan imorgon tisdag, inleds vaccinationen mot covid-19 på äldreboenden i Alingsås. Kommunen väntar just nu på leverans av vaccinet.
– Fantastiskt! Äntligen! Det är den bästa julklappen man kan få, utbrister Anita Hedström, chef för kommunens vård- och omsorgsförvaltning.

ANNONS
|

LÄS MER:Vaccinet mot covid-19: Vanliga och ovanliga biverkningar

LÄS MER:Experternas svar på frågor om coronavaccinet

Alingsås kommun lyckades länge hålla sina äldreboenden covid-fria. Under den första vågen drabbades kommunen bara av ett enda fall på sina särskilda boenden.

Den pågående andra vågen har drabbat kommunen och dess äldreboenden hårdare.

Men nu ser förvaltningschefen Anita Hedström ljuset i tunneln.

I söndags var Göteborg först ut i regionen med vaccinering mot covid-19. I dagarna, eventuellt redan imorgon tisdag, inleds vaccinationen i Alingsås. Först ut, enligt Folkhälsomyndighetens prioritering, är personer som bor på särskilt boende för äldre.

Anita Hedström, chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Alingsås kommun.
Anita Hedström, chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Alingsås kommun. Bild: Pressbild

– När brukarna på våra boenden blir vaccinerade innebär det färre smittspårningar och minskade risker. Och det kommer att bli ännu bättre när även personalen vaccineras. Förhoppningsvis kan vi gå mot en normalitet igen, säger Anita Hedström och fortsätter:

ANNONS

– Just nu är väldigt många i personalen sjukskrivna. Vi har lägsta bemanning på flera ställen och många smittspårningar som innebär provtagningar i stora mängder. Personalläget är ansträngt.

Smittfria äldreboenden först ut

Smittan är kvar på i stort sett samma ställen som tidigare.

– Det har varit en liten utökning inom vår LSS-verksamhet där några brukare på andra ställen än tidigare har blivit sjuka.

LÄS MER:Första vaccindoserna på plats i Sverige

Kommunen planerar att inleda vaccinationen på de smittfria äldreboendena.

– Så att vi absolut inte får dit smittan.

Vilka boenden är det som ni börjar vaccinera på?

– Det är på Brunnen, Hagagården, Hemsjögården och Noltorpsgården. Brukarna måste lämna in en hälsodeklaration och ge sitt samtycke. Det kräver en del planering och det är redan klart på de ställena.

ANNONS