Skadegörelsen eskalerar – pangade ruta med golfboll på Nolhagaskolan

Krossade rutor och klotter. Skadegörelsen mot skolor i Alingsås har eskalerat den senaste tiden. Så sent som natten till i dag torsdag har någon kastat in en golfboll genom en ruta på Nolhagaskolan. Kommunpolis Lotta Jofjord riktar nu en vädjan till alla föräldrar.
– Ta snacket med era barn, säger hon.

ANNONS
|

LÄS MER:Filipssons skarpa signal: ”Vi kommer ha er på film”

Häromdagen rapporterade Alingsås Tidning om att Alingsåshem betalade ungefär 300 000 kronor i externa kostnader för skadegörelser på sina fastigheter under 2021. En av byggnaderna som varit mest ansatt är Nolhagaskolan och natten till torsdagen har ännu en ruta pangats på skolan.

– Någon person har kastat eller slagit in en golfboll genom en ruta. Bara själva rutan kostar 5 000 kronor och sen är det arbetskostnad också, säger kommunpolis Lotta Jofjord.

– Det är pengar som skulle kunna användas till något mycket roligare och mer meningsfullt, tillägger hon.

Under helgen var det skadegörelse i form av klotter på Ängaboskolan. Tio platser på skolan har sprejats med vit färg.

ANNONS

– Någon eller några personer har skrivit mindre trevliga saker och ritat både det ena och det andra. Även detta kostar väldigt mycket pengar att sanera, säger Jofjord.

LÄS MER:Vartannat företag utsatt för brott i länet – “Det är helt oacceptabelt”

Bara ett par dagar senare var det Noltorpsskolan som blev föremål för klotter. Den här gången var det röd och svart färg som sprejades.

Tror ni att det är samma personer som håller på?

– Jag vågar inte tro någonting. Så länge de inte använder samma tagg, vilket förekommer, så är det väldigt svårt att veta.

– Jag är i alla fall väldigt tacksamt för de kommunanställda som är flitiga och anmäler detta. Jag har tjatat om det och jag gör det igen, det är jätteviktigt att man gör en anmälan.

Under helgen ska också en ruta ha krossats på Alströmergymnasiet.

– Om det är en vuxen som gör det här så vet jag inte vad jag ska säga mer än att man borde tänka till lite. Och är det ungdomar så uppmanar jag föräldrar att ta snacket med sina barn. Titta efter om dina barn har sprejfärg på händerna eller har burkar hemma.

– De här brotten är svårutredda och vi kommer nog inte få stopp på det om vi inte kan gripa någon och då är det nästan bara bar gärning som gäller. Men är det någon som har sett något eller har tips så är vi väldigt tacksamma om man hör av sig till polisen på 114 14, man kan även skicka in tips via mejl, säger Lotta Jofjord.

LÄS MER:Skadegörelsen på skolor kostsam för Alingsåshem

ANNONS