Per-Anders Nordström, sjuksköterska i Alingsås kommun.
Per-Anders Nordström, sjuksköterska i Alingsås kommun. Bild: Privat

Sjuksköterska i Alingsås skriver brev om skärpt virusskydd

Sjuksköterskan Per-Anders Nordström i Alingsås uppmanar i brev till Arbetsmiljöverket, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Sveriges kommuner att myndigheter och arbetsgivare måste agera nu för att rädda medarbetares liv och hälsa och många ytterligare levnadsår för riskgrupperna.

ANNONS

– Vi har inte tid att vänta utan måste våga handla snabbt på den lilla kunskap vi har i kampen mot Sars-cov 2, skriver Nordström som jobbar inom hemsjukvården i Alingsås och dessutom är lokalt skyddsombud.

Nordström skriver att de skyddsrutiner vi har idag inte är tillräckliga och vill att Arbetsmiljöverket förtydligar att en del av skyddet består i att sätta på patienten munskydd vid nära vård. Detta uppmanar Folkhälsomyndigheten till idag men inte om patienten är på ett enkelrum.

Västra Götalandsregionens smittskydd skriver i sina hygienrutiner avseende Covid-19 att patienten skall hosta i näsduk och om de inte kan det uppmanas ha munskydd.

ANNONS

Då det inom äldreomsorg och omsorg kan vara svårt att få patienten att acceptera ett munskydd på grund av exempelvis demenssjukdom bör Arbetsmiljöverket förtydliga att när så är fallet skall andningsskydd användas i nära vård av patienten, skriver Nordström.

Medarbetare som arbetar i den palliativa vården av döende covidpatienter med lång exponeringstid måste erhålla en hög skyddsnivå med andningsskydd, skriver Nordström vidare.

Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Arbetsmiljöverket bör också gå ut med tydligare rekommendationer med utgångspunkt i de förslag på åtgärder vid utbrott på äldreboenden som framtagits av Center of disease control, CDC, i USA.

De förespråkar att så fort man bekräftat smitta på äldreboende bör all personal bära munskydd under hela arbetsdagen och vid direkt vård av alla vårdtagare skall full skyddsutrustning inklusive andningsskydd användas.

NHS i England har i sina senaste rekommendationer ändrat så att all vårdpersonal som vårdar riskgrupper inom 1 meter i primärvård, äldrevård och social omsorg alltid skall bära enkelt munskydd för att skydda vårdtagarna. Denna åtgärd bör införas vid kontakt med riskgrupper som inte uppvisar symtom, skriver Nordström.

När det gäller vård av smittade patienter bör uppmaningen från Folkhälsomyndigheten ändras så att munskydd/andningsskydd alltid används tillsammans med heltäckande visir, skriver Nordström.

ANNONS