Bild från december 2010 då Alingsås hade 33 centimeters snödjup på julafton.
Bild från december 2010 då Alingsås hade 33 centimeters snödjup på julafton. Bild: Bosse Åström

Så blir julvädret i Alingsås med omnejd

Bing Crosby drömde om en vit jul. Och även om det nu är 77 år sedan "White Christmas" spelades in, kan Crosbys drömmar nog appliceras på de flesta så här i juletid. Men hur ser det ut då, blir det några flingor på julaftonsmorgonen? (Som inte kommer från cornflakes-paketet)

ANNONS
|

– Det ser inte så lovande ut, tyvärr, säger Alexandra Ohlsson meteorolog på SMHI.

Efter månader med mörker och regn skulle ett vitt täcke av snö komma som ett välkommet tillskott av ljus. Men någon vit jul kan man knappast räkna med varken i Alingsås, Vårgårda eller Herrljunga.

– Det finns en liten strimma hopp om att det kan vara lite vitt i luften kvällen före julafton. Men det är inget som kommer ligga kvar i så fall.

– Den som drömmer om en vit jul kommer nog bli ganska besviken, säger meteorologen Alexandra Ohlsson.

Alexandra Ohlsson, meteorolog SMHI.
Alexandra Ohlsson, meteorolog SMHI.

Den nederbörd som eventuellt kan tänkas komma under dagarna kring jul kommer snarare bestå i regn. Temperaturen förväntas landa på mellan två och fyra plusgrader.

ANNONS

– Om man ska se något positivt så är det ju så att det är många som är ute på vägarna under de här dagarna och risken för halka minskar så länge det milda vädret håller i sig, säger Ohlsson.

Boende i Västsverige har inte direkt varit bortskämda med vita jular de senaste åren. I Göteborgsområdet har det varit fem vita jular sedan millennieskiftet. Under fjolåret fanns det fläckvis en del snö på ett antal platser runt om i Sjuhärad.

– För att hitta de där riktigt vita jularna får man gå tillbaka till 2010. Det är en av de vitaste jularna i modern tid. Då var det ett snödjup på 33 centimeter på julafton i Alingsås.

Alla SMHI:s väderstationer visade att det var minst en decimeter snö överallt i landet under julen 2010.

Men årets julafton ser alltså ut att bli grå tillställning, i alla fall vädermässigt.

ANNONS