Polisen varnar för nytt cannabisgodis: ”Väldigt starkt”

Det ser ut som vanligt godis men kan leda till allvarliga förgiftningar. Nu varnar både Tullverket och lokalpoliserna Lotta Jofjord och Robert Möörk för ett nytt syntetiskt cannabisgodis.
– Vi är speciellt oroliga för den syntetiska varianten som är starkare, säger Möörk.

ANNONS
|

De senaste åren har Tullverket beslagtagit allt mer snacks innehållande cannabis. I oktober gick myndigheten ut med en varning för godis som innehåller en ny syntetisk variant som är flera gånger farligare än vanlig cannabis.

– Vi bedömer att riskerna med detta nya cannabisgodis är särskilt stora då missbrukarna sannolikt förväntar sig godis som innehåller vanligt cannabis och därmed doserar därefter, säger Jenny Åberg vid Tullverkets laboratorium.

Godiset ser ut som vanligt lösgodis och varken smakar eller luktar cannabis. I en gemensam varning vill Lotta Jofjord, kommunpolis i Alingsås och Robert Möörk, kommunpolis i Vårgårda och Herrljunga uppmärksamma om godiset och dess farliga konsekvenser.

ANNONS

– Vi har hört att det tidigare funnits i Kungsbacka men för några veckor sedan dök det upp i Lerum och förra veckan fick vi obekräftade uppgifter att det kan ha funnits i Vårgårda, säger Möörk och fortsätter:

– Det är riktigt lågt att göra det som godis. Det kan vara så att man blir bjuden av någon som har oärliga avsikter och inte vet att man stoppar i sig det. Så det är något föräldrar får ta ett snack runt middagsbordet med sina barn.

Likt Tullverket så jämför Möörk det syntetiska cannabisgodiset med drogen Spice som under åren 2014-2016 orsakade flera förgiftningar men även dödsfall:

– Vi vet ju hur det var med Spice som också innehöll syntetiskt cannabis och där vi hade överdoser. Efter man insåg hur farligt det var har det nästan försvunnit från marknaden.

Hittills i år har tullen stoppat 16 försändelser med cannabisgodis. Fyra av dessa leveranser innehöll de syntetiska och narkotikaklassade substanserna. Förra året gjordes 17 beslag av godis som då enbart innehöll den naturliga cannabinoiden THC. Enligt Tullverket kan de syntetiska cannabinoiderna vara upp till 100 gånger starkare.

– Om man jämför med att röka cannabis är effekten av cannabisgodis fördröjd. Det går långsammare för kroppen att ta upp ämnena. Det finns stor risk för överdos om man fortsätter att stoppa i sig fler godisbitar när den förväntade effekten verkar utebli, säger Jenny Åberg.

ANNONS