Pensionärsorganisationerna i kommunala pensionärsrådet får ändrade villkor.
Bild: Jenny Ingemarsson

Nya villkor ska införas i kommunalt pensionärsråd

Kommunala pensionärsrådet fungerar som referensinstans för vård- och omsorgsnämnden i Alingsås och är pensionärsföreningarnas möjlighet att få insyn i politiska beslut. Nu ska reglerna för rådet ändras i kommunen.

ANNONS

Det nuvarande så kallade reglementet för kommunala pensionärsrådet (KPR) är tio år gammalt. Ett nytt förslag har tagits fram av vård- och omsorgsnämnden, initialt ifrågasatte pensionärsorganisationerna i rådet varför de inte fått vara delaktiga i ändringarna. I ett brev daterat i maj ifrågasatte de bland annat varför rådet inte längre skulle fungera som remissorgan för vård- och omsorgsnämnden. Nu har de fått kännedom om att de formellt inte fungerat som remissorgan sedan 2007.

– Jag tror det varit så att man i praktiken ändå har beaktat KPR, även om man inte formellt kallar det så. Våra synpunkter beaktas av VON, men oftast är det information från nämnden till KPR och inte så mycket omvänt, kommenterar Gunnar Boija på Riksförbundet Pensionärsgemenskap (RPG) i Alingsås som är en av dem som undertecknat brevet.

ANNONS

Inget remissorgan

Sedan i maj har vård- och omsorgsnämnden gjort justeringar i förslaget, men något remissorgan blir rådet inte. Gunnar Boija hade hoppats det, eftersom KPR är remissorgan på riksnivå.

– Även om förslaget gör att man kan komma med tankar och förslag, så tycker jag det är bra om man går tillbaka till en mer formell syn på KPR som remissorgan i kommunen. Det skulle man vinna en hel del med, och dessutom få pensionärsorganisationerna att ta fram information som annars inte finns på bordet för vård- och äldreomsorgen, säger han.

Pensionärerna i Alingsås är många i antal och besitter stor kunskap, inte bara i vårdfrågor, menar Gunnar Boija.

– Det är kommunens sak att bestämma hur de nyttjar KPR, men vi hävdar att vi är bra på saker som rör äldres förhållanden där vi kan ta med sådant som ska upp på riksnivå in i det kommunala arbetet. På så sätt finns en kanal direkt från riks och regering till det kommunala. Kommunen tappar som jag ser det, en möjlighet att få del av den kunskapsbank som vi som organisationer står för.

Ersättning försvinner

Det nya förslaget till reglemente tar även bort ersättning till ledamöter som ersätter ordinarie, samt tidigare inskriven rätt till utbildning.

Vård- och omsorgsnämnden (VON)s ordförande Eva-Lotta Pamp (M) berättar att reglerna som nu införs är desamma som för alla andra råd, ingen ska särbehandlas.

– Det finns ju inga andra föreningar som har möjlighet att vara remissorgan eller möjlighet att påverka beslut. De kan ju vara med genom att ge synpunkter, som KPR till exempel varit i boendefrågan eller besöksförbudet under pandemin. Det finns många synpunkter vi tar till oss, men inte att de påverkar våra beslut. Det blir märkligt annars, vi måste behandla alla föreningar och kommuninvånare lika.

Hon tycker KPR har en mycket viktig roll för VON att fylla.

– Deras synpunkter och de här sammanträdena är för mig jätteviktiga. De har otroligt värdefull kunskap om äldres situation.

Det nya reglementet föreslås börja gälla i januari nästa år. Beslut ska först tas i kommunstyrelsen den 18 oktober, därefter i kommunfullmäktige framöver.

ANNONS