Bild: Grafik: Anette Hammarin

Nya riskområden för TBE i Västra Götaland

Virussjukdomen TBE har spridit sig till nya områden i Västra Götaland. Däribland ett område som ligger på gränsen mellan kommunerna Essunga och Vara. Andra områden, till exempel i Lerums kommun, har blivit större.

ANNONS

Efter en markant ökning av antalet TBE-fall i Västra Götaland under 2010-talet fram till 2017 har antalet legat precis över 60 de senaste tre åren. Förra året smittades 63 personer med TBE i Västra Götaland.

Smittskydd Västra Götaland publicerar nu en ny karta över riskområden. Där syns helt nya områden i Lilleby/Björlanda i Torslanda och i ett område som ligger på gränsen mellan kommunerna Essunga och Vara. Andra områden, till exempel i Lerums kommun, har blivit större.

– De allra flesta smittas i redan tidigare kända TBE-trakter, men några nya vaccinationsområden tillkommer varje år, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

ANNONS

– Vaccination är det bästa skyddet om man rör sig i riskområden. Fästingsäsongen har redan börjat men det är ändå inte för sent att vaccinera sig eftersom fästingar kan smitta långt in på hösten, fortsätter han.

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och kan orsaka en inflammation i hjärnan. De flesta som blir sjuka får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar. Upp till en tredjedel får hjärninflammation.

LÄS MER:TBE-fallen ökar – många tog chansen att vaccinera sig

ANNONS