Då Västra Götalandsregionen stängde bassängen i Alingsås lasarett vid årsskiftet hänvisades de som nyttjat den till Nolhaga parkbad. Däribland Neuro Alingsås där Christer Svensson, näst längst ut till vänster, är ordförande.
Då Västra Götalandsregionen stängde bassängen i Alingsås lasarett vid årsskiftet hänvisades de som nyttjat den till Nolhaga parkbad. Däribland Neuro Alingsås där Christer Svensson, näst längst ut till vänster, är ordförande. Bild: Totte Vesterlund

Nolhaga lösningen efter bassängstängning

Västra Götalandsregionen stängde ned Alingsås lasaretts bassäng vid årsskiftet. Nu hänvisas de som nyttjat bassängen till Nolhaga parkbad.

ANNONS

Bassängen i lasarettet var sliten. De samlade upprustningskostnaderna skulle ha uppgått till mellan sju och tio miljoner kronor.

Det var en av anledningarna till att Västra Götalandsregionen valde att stänga ned bassängen. Den andra var att regionen har direktiv om att i första hand hyra in sig i kommunala bassänger, om möjligt, och i stället lägga pengarna på sjukhusbyggnader.

Lasarettets bassäng användes i vården och på lediga tider kunde patientföreningar boka in egenträning. Det är det sistnämnda som blir lidande nu när de som nyttjat lokalen hänvisas till Nolhaga parkbad.

– I Alingsås har man haft det väldigt bra förspänt eftersom man har haft möjlighet att hyra in sig till en extremt låg kostnad. Det är en möjlighet som i princip inte några andra patientföreningar i regionen har haft, säger Nicklas Attefjord, Miljöpartiet, ordförande i västra hälso- och sjukvårdsnämnden i regionen, och fortsätter:

ANNONS

– Tiderna som de fick innan var när inte Närhälsan eller verksamheterna använde sig av bassängen. Det som blev över erbjöd man patientföreningarna att hyra till en väldigt låg kostnad.

Något som inte ingår i regionens grunduppdrag, enligt Nicklas Attefjord (MP).

– Vi ska finansiera hälso- och sjukvård, och i det här fallet rehabilitering. Det åtagandet är fullt finansierat och de har den tillgång till bassäng som de önskar.

Christer Svensson, ordförande i Neuro Alingsås, upplever att regionen inte förstod patientföreningarnas behov.
Christer Svensson, ordförande i Neuro Alingsås, upplever att regionen inte förstod patientföreningarnas behov. Bild: Totte Vesterlund

En av föreningarna som drabbas är Neuro Alingsås, som är en ideell och oberoende organisation specialiserad på neurologi.

– Regionen förstod inte vårt behov, säger ordföranden Christer Svensson, och utvecklar:

– För många av våra medlemmar, och även de andra grupperna, så är det bara vattengymnastik som fungerar. Det är den enda möjligheten att träna och hålla igång. Man klarar inte av träning på ett vanligt gym.

Inledningsvis var det lite krångligt för Neuro Alingsås att få passande tider i det nya badhuset. Det har dock löst sig. Men det finns ingen möjlighet att bada avskilt från allmänheten, vilket vissa kanske har ett behov av.

– En del kanske inte vill visa sin skröplighet, säger Christer Svensson.

Hissen i rehabbassängen går inte hela vägen ned i botten. Det ställer till med problem för de som har begränsad rörelseförmåga. Jan Wärn, verksamhetschef för badet på kommunen, har pratat med tillverkaren om problemet och fått svaret att det är en säkerhetsfunktion för att någon inte ska fastna och drunkna.

Christer Svensson är noga med att betona att han är kritisk till regionen – inte kommunen.

– Jan Wärn har löst det så gott som han har kunnat.

När AT träffar Jan Wärn sitter han i ett samtal med representanter för Riksförbundet Hjärtlungs lokalavdelning. De delar den bilden.

– Utifrån den situationen som vi är i så är det en bra lösning, säger Agneta Johansson, ordförande för förbundets lokalavdelning.

– Absolut, det är så bra som det går att få det, säger Iréne Lidén, vattengympaledare på Hjärtlung i Alingsås.

Däremot anser de att regionen, genom beslutet att stänga lasarettets bassäng, tar undan en möjlighet i det förebyggande hälsoarbetet.

– Det är ett viktigt perspektiv och något som vi uppmuntrar. Vi ska bedriva jämlik vård, och erbjuder inte bassäng i alla 49 kommuner i regionen, uppenbarligen klarar man av att bedriva förebyggande egenträning på de flesta andra ställen som saknar bassäng, säger Nicklas Attefjord (MP).

– Jag har full förståelse för att den här situationen har uppstått. Man har haft en fördelaktig situation innan och den blir avsevärt sämre efter det här.

Jan Wärn, verksamhetschef för Nolhaga parkbad, konstaterar att efterfrågan är större än utbudet av rehabbassänger i Alingsås.
Jan Wärn, verksamhetschef för Nolhaga parkbad, konstaterar att efterfrågan är större än utbudet av rehabbassänger i Alingsås. Bild: Totte Vesterlund

Jan Wärn, verksamhetsansvarig på badet, konstaterar att det bara finns en nackdel med rehabbassängen i Nolhaga:

– Vi skulle ha haft två. Det är större efterfrågan än utbud, för den är såpass funktionell för grupper. Jag visste omöjligheten i ekvationen att vi bara rakt av kan ta emot alla som gick på lasarettets rehabbassäng. Då skulle vi ha haft en bassäng till i sådana fall, och det skulle man ha tagit höjd för när vi projekterade anläggningen, kring 2013.

– Det är ingen som kan klandra någon.

Genom samtal hoppas han ändå att så många ska få det så bra som möjligt.

– Vårt jobb är att lyssna på människor och föreningar. Vårt jobb är aldrig att säga nej direkt.

ANNONS