Bild: Robin Aron

Nio nya rapporterade coronadödsfall i Alingsås

Efter att det rått oklarheter kring den senaste tidens statistik från Socialstyrelsen, gällande antalet döda med covid-19, kan det nu konstateras att det den senaste veckan rapporterats nio nya dödsfall i Alingsås.

ANNONS
|

Under torsdagen rapporterades det i flera medier om att den statistik som Socialstyrelsen presenterat gällande dödsfall med bekräftad covid-19 varit felaktig.

Detta har lett till att statistiken har förändrats i flera kommuner. Samtliga siffror som rapporterats från AT:s tre kommuner tidigare har nu reviderats. Men nu har statistiken åtgärdats och ska vara korrekt.

– Vi för över uppgifter från våra register på ett halvautomatiskt sett i Excel och av någon anledning har en sådan länkning blivit felaktig. Och sen har det felet fortsatt och siffrorna blivit fel, säger Erik Wahlström, utredare på Socialstyrelsen som arbetar med den aktuella statistiken till Alingsås Tidning.

ANNONS

Sedan 11 januari är Socialstyrelsens statistik åter korrekt, och den visar att det i Alingsås nu finns 31 rapporterade dödsfall. I Vårgårda handlar det om 7 dödsfall och lika många i Herrljunga.

Efter att siffrorna nu uppdaterats på ett riktigt sätt kan man konstatera att Alingsås haft anmärkningsvärt många nya inrapporterade dödsfall den senaste veckan, nio stycken.

– Men då ska man betona att det är just rapporterade fall den här veckan. Själva dödsfallen kan vara så långt tillbaka i tiden som i slutet på november, säger Erik Wahlström.

Av de nio nya dödsfallen är fem på särskilt boende.

– Det betyder till exempel inte att man har haft ett utbrott på något äldreboende den senaste veckan. Vi vet som sagt inte exakt när de här dödsfallen inträffat, säger Wahlström.

Anita Hedström, chef på vård- och omsorgsförvaltningen, på Alingsås kommun, menar att siffrorna, stämmer vad gäller särskilt boende.

– Det har varit många som avlidit efter jul, för vi har haft en stor smittspridning på våra boenden den senast tiden, säger Hedström.

Hur ser det ut med smittspridningen just nu?

– Den är fortfarande stor. Och vi fick ett utbrott på Ängabogården förra fredagen. Där var det tio brukare som insjuknade. Just nu har vi 28 bekräftade fall bland brukarna, varav 20 på särskilt boende. Det är lägre än veckan dessförinnan, vilket är positivt.

ANNONS