Nato och flyktingar på agendan när vänstern firade första maj

Sverige ska vara stolt över sin oberoende röst i världen. Det tycker vänsterns vice partiordförande Ida Gabrielsson. Som huvudtalare på första maj-firandet i Alingsås sa hon ett tydligt nej till Nato.
– Att delta i Natos krig gör oss inte tryggare, menar Gabrielsson.

ANNONS
|

Uppslutningen var stor när Vänsterpartiet på lördagsförmiddagen drog igång sitt första maj-firande i Åmanska parken. Om det berodde på det sköna vårvädret, ansiktsmålningen och ballongerna eller helt enkelt ett genuint politiskt intresse ska vi låta vara osagt.

Kanske lockade också årets huvudtalare en och annan åhörare. Vice partiordförande Ida Gabrielsson hade Nato och kriget i Ukraina högt upp på sin agenda denna dag. Och hon skrädde inte orden om Putins agerande.

– Inget land har rätt att sätta sig över ett annat land. Ingen annan ska bestämma över det ukrainska folket. Nu flyr de undan krigets fasor och vi ska välkomna dem och ge dem en fristad.

ANNONS

– Kriget ska stoppas! De ryska trupperna ska ut ur Ukraina, fortsatte Ida Gabrielsson och fick applåder.

Vad hon anser om svenskt medlemskap i Nato var också tydligt.

– Vi må vara ett litet land i Europa men vi ska vara stolta över vår oberoende röst. Att delta i Natos krig gör oss inte tryggare. Tvärtom tvingar det ut unga människor i krig som de inte vill delta i. Det är varför Vänsterpartiet säger nej till Nato.

Trygga anställningsförhållanden och pensioner som går att leva på var två andra ämnen som Ida Gabrielsson avhandlade. Hon menar att man inte ska behöva göra en klassresa för att leva ett bra och tryggt liv i dagens Sverige.

Gabrielsson var inte ensam om att första maj-tala i parken. Flera av Vänsterpartiets yngre lokala förmågor, som Samuel Sacipovic och Mehdi Sarwari, ställde sig också i talarstolen.

Även första namnet på Vänsterpartiets vallista i Alingsås, Emily Munter, passade på att vädra de vänsterpolitiska åsikterna. Bättre arbetsförhållanden för vårdpersonal och en rättvis skola för våra barn är två av hennes hjärtefrågor.

– Den välfärd vi vill ha är en jämlik och rättvis skola där alla får lära sig på lika villkor. Det måste bli fler fasta tjänster inom vården. Och skrota hälsoschemana, tyckte Munter.

LÄS MER:Traditionsenligt första maj-firande tillbaka – ”Så efterlängtat”

ANNONS