Musikkvällar och våffelcafé i Hemsjö kyrka

Pandemin har drabbat hela samhället, inklusive Hemsjö kyrka. Nu har hoppet inför den stundande hösten och de kommande högtiderna tänts hos medlemmarna. Väntandes njuter de av lättade restriktioner – och stråkmusik.

ANNONS

I församlingshemmet i Hemsjö bjuds det på våfflor med sylt och glass. Kaffet serveras i vitblåa kaffekoppar på fat och i salen sitter församlingsmedlemmar med avstånd och konverserar. Snart är det dags att gå till kyrkan, där det under kvällen kommer att bjudas på stråkmusik.

– Det är lite somrigt med våfflor och våffelkafé, säger Carina Holton samtidigt som hon ställer ned en nygräddad våffla på bordet.

Under pandemin har Hemsjö kyrka fått stänga ned, öppna upp, ha gudstjänster både utomhus och digitalt. Till och med nattvarden har delats ut under en plastskärm. Tillsammans med resten av samhället har Alingsås pastorat anpassat sin verksamhet efter Folkhälsomyndighetens restriktioner och rekommendationer.

ANNONS

– Vi har haft digitala gudstjänster tillsammans med de andra kyrkorna i pastoratet, säger präst Patrik Lifvergren.

Kyrkans medlemmar hoppas nu att läget inte förvärras under hösten och de kommande högtiderna kan firas tillsammans.

– Vi har förlorat rytmen. Texterna och budskapen är en del av kyrkoåret och vi hoppas få fira advent och jul som vanligt i år, säger präst Patrik Lifvergren.

Ulrica Larsson är kör- och församlingsmedlem sedan 34 år tillbaka. Här står hon och gräddar våfflor till besökarna.
Ulrica Larsson är kör- och församlingsmedlem sedan 34 år tillbaka. Här står hon och gräddar våfflor till besökarna. Bild: Falk Matilda (Alingsås Tidning)

Även körverksamheten har drabbats. Madeleine Wengberg, kyrkomusiker och Hemsjökörens körledare, berättar att restriktionerna har satt stopp för körens övande.

– Ett tag försökte vi öva i kyrkan men då skulle det vara två meter mellan kördeltagarna och då hörde vi inte varandra. Själva grejen med kören är att man sjunger tillsammans, berättar Madeleine.

Kören har ett femtiotal medlemmar och Ulrica Larsson, aktiv kör- och församlingsmedlem sedan 34 år tillbaka, berättar hur det har känts under året:

– Allt lades ner i mars och sedan dess har vi inte haft något vanlig verksamhet. Plötsligt kunde vi inte öva, det kändes tomt.

Musikkvällar under sensommaren

I takt med att allt fler vaccineras och restriktionerna lättar har Hemsjö kyrka långsamt börjat öppna upp. Under sensommaren arrangerar församlingen musikkvällar och våffelkafé en gång i veckan. Madeleine Wengberg ansvarar för vilka musiker som bokas.

– Vi la det så sent vi kunde för att vara säkra på att det gick att genomföra. De bokade musikerna var bokade redan förra sommaren men då blev det inte av, säger Madeleine och fortsätter:

– Det var egentligen bara en stor kör som inte kunde komma i år och det för att de inte hade haft möjlighet att öva.

Patrik Lifvergren och Madeleine Wengberg arbetar tätt ihop. Tillsammans berättar de om pandemins påverkan på verksamheten.
Patrik Lifvergren och Madeleine Wengberg arbetar tätt ihop. Tillsammans berättar de om pandemins påverkan på verksamheten. Bild: Matilda Falk

Madeleine har varit kyrkomusiker i 41 år och hälften av de åren har hon varit körledare i Hemsjö. När kyrkan nu fylls med musik under sommarkvällarna sitter publiken på varannan rad med en meter mellan sällskapen. Madeleine sitter uppe vid orgeln på läktaren.

– Enligt de restriktionerna som finns nu kan vi ta in ungefär 100 sittande gäster i kyrkan, säger hon och tittar ner på bänkraderna.

Torsdagskvällen den 12 augusti fick kyrkan besök av gruppen Stråkar och harpa. Gruppen består av Ronnie Sjökvist och Lotta Tipsis på violin, Anders Sjökvist på cello och Renate Strahlhofer som spelar harpa. Tillsammans inledde de kvällen med att spela en bröllopsvals från Nääs på deras 60 strängar.

– Nästa vecka (denna veckan) blir det Avicii och Roxette på temat när Linda Skogholms kvartett besöker kyrkan, berättar Madeleine.

ANNONS