Antalet anmälda inbrottsstölder i bostad har minskat senaste åren.
Antalet anmälda inbrottsstölder i bostad har minskat senaste åren. Bild: Patrik Skoglöw

Minskning av antalet anmälda inbrottsstölder i Alingsås – och även brott totalt

Antalet anmälda brott i Alingsås minskade 2019, jämfört med föregående år. Detta enligt preliminär statistik från BRÅ. En kategori där det syns en minskning av antalet anmälningar är inbrottsstölder i bostad.

ANNONS

Antalet anmälda brott i Alingsås minskade 2019, jämfört med föregående år. Detta enligt preliminär statistik från BRÅ. En kategori där det syns en minskning av antalet anmälningar är inbrottsstölder i bostad.

Brottsförebyggande rådets preliminära statisk visar att det totala antalet anmälda brott minskade i Alingsås år 2019, jämfört med föregående år. År 2018 anmäldes totalt 3 614 brott i Alingsås kommun. 2019 var siffran 3 244. Tittar man på åren 2015-2017 låg siffran på över 4 000 anmälda brott.

En av brottskategorierna där minskningen märks är kategorin som handlar om fullbordade inbrott och inbrottsförsök i bostäder, dit man räknar villor och lägenheter. År 2019 anmäldes 33 sådana brott medan det året innan var 35 stycken.

ANNONS
Lotta Jofjord, kommunpolis.
Lotta Jofjord, kommunpolis. Bild: Johan Hallberg

Lotta Jofjord, kommunpolis, har inte gått igenom BRÅ:s statistik, som presenterades i dagarna, men kan bekräfta bilden då hon tittar på siffror i polisens eget system gällande anmälda bostadsinbrott.

– I vårt anmälningssystem ser jag ingen jättestor skillnad mellan 2018 och 2019, men däremot har anmälda inbrott halverats mellan 2017 och 2019, berättar Jofjord, och fortsätter:

– Att det sluttar nerför är såklart bra. Jag tänker att det finns många skäl till det. Ett av dem är att vi är aktiva med grannsamverkan och utbildar kontaktpersoner ihop med kommunen och Studieförbundet Vuxenskolan. Det är ett konkret verktyg. Ett annat skäl är att vi redan förra året såg en minskning av kringresande ligor som håller på med denna typen av brott.

Att antalet anmälda brott totalt har minskat i Alingsås är också någonting Lotta Jofjord är medveten om och ser i polisens egna siffror.

– Det är en nedåtgående trend. Precis som med bostadsinbrotten ser jag en minskning 2017 till 2018 och ytterligare minskning 2019. Det är såklart positivt, så länge det inte är att så att folk inte anmäler brott. Om jag tittar på den typ av brott som går upp i landet i stort är ju bland annat narkotikabrott med i ökningen. Det är vår känsla lokalt också. Samtidigt kan det ju vara så att en synlig ökning i statistiken betyder att vi kunnat jobba mer mot just den typen av brott.

Finns det några typer av brott där du ser att benägenheten att anmäla är låg?

– Det är väldigt svårt att veta, men klotter och skadegörelse är en typisk kategori där det finns ett stort mörkertal. Det kan också handla om brott mot person, sexuella ofredanden eller misshandel i hemmet, där en del kanske inte uppfattar det man utsätts för som ett brott, säger Lotta Jofjord, och fortsätter:

– Något jag verkligen vill påpeka är att det är viktigt att anmäla. Det finns en föreställning om att det inte är något idé för att ens anmälan blir nedlagd. Men även om den blir det, för att det inte finns något att gå på vid just det tillfället, så finns den där och kan bli ett ärende som återupptas senare. En anmälan är också en markör i vår lägesbild, att något har inträffat på en specifik plats. Så genom att göra en anmälan har man medverkat till att påtala ett problem och då kan vi avgöra vilken brottslighet vi ska prioritera att jobba emot under icke akut tid.

ANNONS