Måttlig respons vid Lygnared efter polisens parkeringsilska

Inför helgen gick Alingsås och Vårgårda räddningsförbund ut med en uppmaning: parkera inte så ni står i vägen. Även polis har rutit ifrån. Men efter AT:s besök vid Lygnared på söndagen kan det konstateras att responsen varit måttlig.

ANNONS
|

Förra helgen publicerade AT artikeln med rubriken ”Polisens uppmaning: Tänk på hur ni parkerar vid badplatsen”. Det konstaterades bland annat att parkeringen vid Lygnareds badplats var överfull. Något som innebär att räddningspersonal inte kan komma fram om det skulle hända något. En hel drös med böter skrevs ut både av Securitas och polis.

– Vi har även pratat med de som parkerat konstigt men de verkar inte riktigt förstå att de står i vägen. Men vi kommer fortsätta skriva böter tills de förstår, sa då Patrik Vallant på Alingsåspolisen.

LÄS MER:Sorgligt beteende vid badplatserna

Även Alingsås och Vårgårda räddningsförbund gick ut med en uppmaning i sociala medier. ”Tyvärr blir det lätt trångt på parkeringar och dikeskanter med alla bilar. Vid en olycka i vattnet eller på stranden behöver vi komma fram fort”, skrev de bland annat.

ANNONS

Därför beslöt sig undertecknad för att bege sig till parkeringen vid Lygnareds badplats på söndagen vid 13-tiden. Hade folket tagit till sig av uppmaningarna? Njea, kanske delvis. Bland annat har det satts upp avspärrningar längs med den smala vägen ner till parkeringen. Där stod inga bilar i diket och mötande bilar var enkla att glida förbi. Men nere vid själva parkeringsplatsen var det fullt med så kallade ”fulparkeringar”. Kunde räddningstjänsten ta sig förbi och ner till badplatsen? Förmodligen, men svårt att avgöra. Däremot var det i princip omöjligt att få sig en laglig parkeringsplats.

En som länge väntade på parkering var Jonas Bengtsson med sonen Arvid. Han uppgav själv att han väntat i cirka 20 minuter för att få en plats.

Men du tänker inte köra på en ”fulparkering?”

– Nej, det finns ju inte ens plats till det, säger han lite smått uppgivet.

Dock var han där tidigare i veckan, något han beskriver som ”fullständigt kaos”. Men med hjälp av avspärrningarna tycker han att det nu ser bättre ut. Både polis och Securitas har varit på plats under helgen.

– Vi var där och kollade, men utfärdade inga böter. Det var ingen katastrof, vad jag har fått till mig, säger stationsbefälet Elin Karlander och påminner åter igen om varför det är så viktigt att parkera korrekt:

– Om det händer något är det extremt viktigt. Det är på liv och död.

ANNONS