Låga vattennivåer i Säveån påverkar vattenverket i Alingsås.
Låga vattennivåer i Säveån påverkar vattenverket i Alingsås. Bild: Katrin Niklasson

Låga vattennivåer i Säveån

Länsstyrelsen har gått ut med en varning för risk för vattenbrist och låga vattennivåer i hela länet, men framför allt i bland annat Säveån.
– Vattennivåerna är låga, men inte så låga att man behöver införa några restriktioner eller bevattningsförbud än, säger Johan Ekedahl, driftchef på Alingsås Vattenverk.

ANNONS
|

I slutet av juni kom första varningen för risken om vattenbrist i Västra Götalands län, både i grundvatten och vattendrag. I förra vecken kom uppgifter från Länsstyrelsen om låga flöden i sjöar, där Säveån är ett av de vattendrag med lägst nivåer.

Anledningen är att nederbördsnivåerna har varit låga under våren.

– Redan i mars såg man att det inte kom så mycket nederbörd. Regnet som kom i april och maj tillförde inte vattennivån i sjöarna så mycket eftersom regnet framför allt tas upp av växter och blommor, säger Johan Ekedahl.

Ännu ingen risk för bevattningsförbud

Vattnet till vattenverket Hjälmared i Alingsås tas ur Färgensjöarna, inte direkt ur Säveån där nivåerna nu är lägre än vad de borde vara, men det är samma vattensystem. Därmed påverkas vattenverket av vattennivåerna.

ANNONS

– Vi brukar ha bättre marginal, men så som vi bedömer nivåerna nu så kommer vi att klara oss utan något bevattningsförbud.

Senast Alingsås hade för låga vattennivåer i sjöarna var 2018 då ett bevattningsförbud var tvunget att införas.

– Bevattningsförbud innebär att man uppmanar invånarna till att inte slösa på vattnet genom att till exempel tvätta bilen med vattenslang, eller vattna gräset med slangen. Sedan är det alltid bra att tänka att man ska vara sparsamma med vatten året runt såklart, säger Johan Ekedahl.

Södra Alingsås mest utsatt

Att vara sparsam med vatten innebär till exempel att inte låta kranvattnet rinna medan man borsta tänderna eller duscha längre än nödvändigt.

Enligt Johan Ekedahl kommer vattennivåerna förmodligen aldrig bli så låga att det inte kommer finnas något vatten i kranen.

Ännu finns ingen risk för att ett bevattningsförbud kommer att införas i kommunen men södra Alingsås är det område som påverkas mest av de låga vattennivåerna.

– Det beror på att vi använder sjövattnet till vattenverket Hjälmared. De andra mindre vattenverken använder sig främst av grundvatten där nivåerna ligger bättre till än i de vattendrag vi använder oss av.

LÄS MER:Väg 180 i Alingsås byggs om – flera trafikomläggningar väntar

LÄS MER:Erik och Melvin tvättar bilar hela sommaren

ANNONS