Alingsås kommuns hemsida är under tisdagen utsatt för en överbelastningsattack. Det påverkar möjligheten att nå hemsidan. Kommunikationschefen Niklas Ehnfors räknar med att problemet är löst i morgon, onsdag.
Alingsås kommuns hemsida är under tisdagen utsatt för en överbelastningsattack. Det påverkar möjligheten att nå hemsidan. Kommunikationschefen Niklas Ehnfors räknar med att problemet är löst i morgon, onsdag. Bild: Skärmdump/Alingsås kommun

Kommunens hemsida utsatt för överbelastningsattack

Alingsås kommuns hemsida är utsatt för en överbelastningsattack och är därför svår att nå. Kommunens kommunikationschef Niklas Ehnfors räknar med att problemet är löst i morgon.
– Vi ser allvarligt på det, säger han.

ANNONS
|

Alingsås kommuns hemsida är utsatt för en överbelastningsattack som började runt lunchtid i dag, tisdag. Hemsidan ligger i nuläget nere och lär vara fortsatt svår att nå under kvällen och natten.

– Det är fortsatta överbelastningsattacker, säger Niklas Ehnfors, efter att han pratat med kommunens tjänsteman i beredskap.

– Det pågår ett aktivt arbete för att få upp hemsidan igen. Jag tror att det kommer att vara löst på riktigt någon gång imorgon bitti. Det kan hända att sajten kommer att vara lite svajig och upp och ned igen under natten, fortsätter Ehnfors.

Vem är det som ligger bakom attacken, går det att säga något om det?

ANNONS

– Trafiken kommer från förväntade länder som Ryssland och Kina. Det handlar om virusinfekterade datorer som styrs i en samordnad attack.

Hur ser ni på det?

– Vi ser allvarligt på det. Det här är nog, om jag fattat det rätt, den värsta attacken som vi har varit med om. Vi har varit utsatta för attacker tidigare, men då har det handlat om mindre än en timme som hemsidan har legat nere.

– Det verkar som att det kommer att lösa sig och framför allt är det viktigt att verksamhetskritiska system inom vård och omsorg inte är berörda. Gemene man får klara sig utan hemsidan några timmar ikväll.

Är det fler än Alingsås kommun som drabbats av attacken?

– Vi har Telia som leverantör av själva nätet och så som jag förstått det är de också drabbade, men det är vi som märker av det. De får lastbalansera trafiken.

Vid klockan 07:10 på onsdagsmorgonen låg kommunens hemsida fortfarande nere

ANNONS