Anita Hedström, chef för Alingsås kommuns vård- och omsorgsförvaltning.
Anita Hedström, chef för Alingsås kommuns vård- och omsorgsförvaltning. Bild: Alingsås kommun

Kommunen avvaktar med snabbtester för covid-19

Alingsås kommun avvaktar uppstart av snabbtestning för covid-19 för sin personal.
– Det är bättre att avvakta, när man är så tydlig från regionen med att vi ska vänta, säger Anita Hedström, kommunens vård- och omsorgschef.

ANNONS
|

Mölndal är en av få kommuner som infört snabbtester som rutin för sin personal på äldreboenden. Det genom samarbete med en privat vårdcentral.

Och det har, enligt en artikel i Göteborgs-Posten, gett resultat.

Rutinen infördes på Mölndals två största äldreboenden dagen innan julafton och tillämpas nu på alla kommunala äldreboenden i staden.

– Vi har stoppat 50 potentiella utbrott i dörren, sa Eva Klang Vänerklint, vård- och omsorgschef i Mölndal, till GP.

Alingsås kommun har valt att vänta med att införa snabbtester på bred front. Det eftersom det är rekommendationen från Västra Götalandsregionen, enligt Anita Hedström, vård- och omsorgschef i Alingsås.

ANNONS

Regionen ska utvärdera funktionen och tillförlitligheten på olika sorters snabbtester och ta fram vägledning för hur det ska användas.

– Problemet är att det tar minst 15 minuter att få svar på ett snabbtest. På en timme hinner fyra personer testas. Och om du får ett positivt svar på ett snabbtest så måste du ändå ta ett PCR-prov. Det är flera gånger som personer har fått positivt svar på ett snabbtest och så har de ändå inte haft covid-19. Vi måste veta att snabbtester ger effekt eftersom det blir en extra arbetsuppgift, säger Anita Hedström.

Kommunen kan inte kräva att personal som börjar jobba klockan sju ska vara på plats redan vid fem på morgonen för att ta ett snabbtest, anser Anita Hedström.

– Snabbtester måste vara snabba. Man ska inte behöva stå i kö i timmar. Det ska vara smidigt, säger hon.

Snabbtesterna som Mölndal använder är kit som innebär att hur många som helst kan provtas samtidigt. Personalen kommer in 15 minuter före sitt arbetspass för provtagning.

Samtidigt säger Mölndals vård- och omsorgschef till GP att de har lyckats stoppa 50 potentiella covid-utbrott i dörren. Kan det inte finnas ett värde med snabbtester, det var ju nyligen som flera på särskilt boende i Alingsås avled i covid-19?

– Jo, visst kan det vara så. Men det känns som att det är bättre att avvakta, när man är så tydlig från regionen med att vi ska vänta, i stället för att vi ska starta upp någonting och sedan från backa från det.

Anita Hedström påpekar att kommunen redan nu har möjlighet att snabbtesta sin personal på Noltorp vårdcentral och lasarettet.

– Men vi använder det inte på hela personalgrupper. En personalgrupp på fyra personer tar två timmar att snabbtesta. Det känns inte så praktiskt, mer än i enstaka fall, säger hon och fortsätter:

– Vi jobbar med skyddsutrustning, och att man ska stanna hemma om man har minsta lilla symptom och då tar ett egentest, där det finns bra och tillförlitliga instrument.

Kommunen har hittills hunnit vaccinera 870 personer inom vård- och omsorgsförvaltningen, enligt de senaste siffrorna från i fredags.

– Alla som bor på särskilt boende eller har hemtjänst har fått den första dosen, och även några medboende till brukare som har hemtjänst. De kommer att få den andra dosen när nästa leverans kommer. Då kommer även de som inte har fått någon dos ännu, ofta på grund av att man har haft en pågående infektion, att erbjudas vaccin.

Kommunen kan ännu inte säga hur stor del av personalstyrkan som har vaccinerat sig eftersom även folk som bor i Alingsås, men arbetar på annat håll, kan vaccinera sig här, enligt Anita Hedström.

– Men det är oerhört populärt och vi hoppas att det ska fortsätta att vara det, säger hon.

Minskar behovet av snabbtester i takt med att fler och fler blir vaccinerade?

– Det är klart att det gör det. Samtidigt har vi fått till oss att man inte kan garantera immunitet förrän man har fått den andra dosen och väntat ett antal dagar.

Hur många är covid-smittade på era boenden nu?

– I torsdags var totalt 18 brukare, varav 13 på särskilt boende och ingen inom LSS, bekräftat smittade. Det är på nedgång och det känns bra.

LÄS MER:Nio nya rapporterade coronadödsfall i Alingsås

LÄS MER:Vaccineringen av omsorgspersonal igång

LÄS MER:Krögare om förlängda alkoholstoppet: ”Ropar på hjälp”

ANNONS