Så går coronaprovtagningen till  Corona provtagning virus.
Så går coronaprovtagningen till Corona provtagning virus. Bild: Roger Larsson

"Kan bli en dyster ekonomisk vår"

Det nya coronaviruset kan komma att påverka ekonomin. Något som Alingsås kommun planerar för.

ANNONS
|

– Hela Kommunsverige följer vad som händer, och hur BNP och antal arbetade timmar påverkas. Det kan bli en dyster ekonomisk vår. Det försöker vi parera för, säger Daniel Filipsson, Moderaterna, kommunstyrelsens ordförande i Alingsås.

I slutet av februari stod det klart att Sveriges kommuner och regioner får 7,5 miljarder kronor sammanlagt i extra statsbidrag under året. Regeringen har lovat fem miljarder, och oppositionen fick igenom sitt krav på ytterligare två och en halv miljard.

Alingsås kommun beräknas få 21 miljoner av den totalsumman.

Enligt Daniel Filipsson (M) så har kommunledningen ännu inte fattat beslut om att dela ut de pengarna till nämnderna och kommer att avvakta med det under våren för att se hur coronaviruset har slagit mot den offentliga ekonomin.

ANNONS

– Vi vet av erfarenhet att skatteintäktsprognoser påverkas ganska snabbt om arbetade timmar och BNP i landet sjunker. Man behöver inte vara alltför nationalekonomiskt bevandrad för att förstå att det så småningom kommer att ge effekt på våra skatteintäktsprognoser när hela Italien stängs ned, börserna faller runtom i världen och oljepriset faller med 40 procent.

– Väldigt många branscher har det svårt. Hotell- konferens och resebolag ser direkta effekter. Då gäller det att ha tungan rätt i mun och att hålla höjd i vår ekonomi för att kunna parera att skatteintäkterna viker.

Under måndagseftermiddagen höll regeringen (Socialdemokraterna och Miljöpartiet) och samarbetspartierna (Centerpartiet och Liberalerna) en presskonferens där man presenterade en extra ändringsbudget med anledning av coronaviruset. Ett av förslagen i den är att karensdagen slopas och att staten betalar ut sjukpenning för första dagen vid sjukdom.

ANNONS