Hos Göran och Maritha får turisterna ro – och chans att se vilda djur

När Göran och Maritha Åkesson insåg vilken fantastisk utsikt det var från kullen på deras tomt rev de den gamla vedboden och byggde ett Attefallshus. Idag lockar gäststugan utländska turister hela sommarhalvåret och är en skön extrainkomst.
– Alla gäster är supertrevliga! Det är bara kul, menar Göran.

ANNONS
|

Året var 2014. Maritha Åkesson hade börjat prata om höns på landet. Och så plötsligt dök den upp. Deras egen Pettsongård, som paret Åkesson själva kallar sin lantliga idyll.

De är långt ifrån ensamma om att ha blivit förälskade i lugnet här ute på landet mellan Gräfsnäs och Sollebrunn, där gården Westerbo ligger. Göran och Maritha skrattar när de berättar om journalisten från New York Times som satt länge i sin bil och tittade på kossorna, helt fascinerad. Och om det unga tyska paret som var ute på älgspaning varje kväll, men till slut tvingades ge upp och åka till Slottsskogen i Göteborg för att få se skogens konung.

ANNONS

Gäster från Danmark och Holland

Just det kanske var något av ett antiklimax, men anekdoterna säger ändå något om suget efter svenska naturupplevelser.

– Vi har i huvudsak gäster från Danmark och Holland här. Det är nog väldigt mycket den svenska naturen som lockar, tror Göran.

– Och de vilda djuren, tillägger Maritha. Det tyska paret hade väldig otur. För vi hade haft en älgko här varje dag innan de kom. Sedan försvann hon plötsligt och när hon kom tillbaka hade hon fått kalvar.

Vi har både ritat och byggt huset själva. Det dröjde till 2019 innan det var klart eftersom vi gjorde det på lediga stunder.

Attefallshuset som de hyr ut under hela sommarhalvåret ligger på en kulle strax intill bostadshuset. Från stugans altan har man vacker utsikt över skogen och ängarna nedanför, där vilda djur som rådjur och älgar ofta syns till.

Vid skogsbrynet ligger en trave brädor, rester av den gamla vedbod som stod här när Göran och Maritha flyttade in. Efter några grillkvällar uppe på kullen insåg de platsens potential. Sedan vedboden hade rivits startade Attefallsbygget.

– Vi har både ritat och byggt huset själva, berättar Göran stolt. Det dröjde till 2019 innan det var klart eftersom vi gjorde det på lediga stunder. Från början hade vi bara tänkt ha den för våra egna gäster, men sedan kom Maritha på att vi kunde lägga ut stugan på Airbnb.

”Skönt att bara vara”

Redan första sommaren kom de upp i 43 gästnätter. Sedan dess har det rullat på med ett 50-tal gästnätter varje sommar. Mellan maj och mitten av oktober håller Göran och Maritha stugan öppen för uthyrning.

– Vi har två nätter som ett minimum. Mellan två och sju nätter får man boka, förklarar Maritha. De flesta stannar tre nätter och brukar vara jättenöjda. Lyckas de inte få se vilt här hos oss tipsar vi om viltsafarin på Liveredsvägen. Där är det hundra procents chans att få se vilt, både hjortar och vildsvin.

4 tips till dig som vill hyra ut ditt hus

Blir du också sugen på att hyra ut gäststugan – eller kanske ditt eget hus? Här ger Göran och Maritha några nybörjarråd:

1. Använd dig av en seriös uthyrningssajt som Airbnb. Då minskar risken att bli blåst på pengar eller få stökiga gäster. Det är också praktiskt då bokningar och betalning görs via sajten.

2. Försök vara snabb med att svara på skriftliga frågor från potentiella gäster. Inom en timme kan vara en bra tumregel.

3. Bestäm vilken typ av gäster du vill ha och anpassa boendet efter det. Vill du till exempel inte ha barnfamiljer är det smart att bara hyra ut två bäddar.

4. Fundera på vad som är attraktivt med just ditt hus. Är det läget, inredningen, omgivningarna? Nämn fördelarna i marknadsföringen och gärna också några populära utflyktsmål i trakten.

Saab-museet i Trollhättan, Anten Gräfsnäs Museijärnväg och Hawaiihålan i Gendalen är andra populära utflyktsmål bland gästerna på Westerbo. Förutom stuguthyrning har Göran och Maritha dessutom en trädgårds- och inredningsbutik samt äppel- och havtornsodling på gården.

– Sedan är det inte alla som är lystna efter utflyktsmål överhuvudtaget. En cykeltur eller att vandra i naturen räcker gott för många. Kommer man från en storstad som München tycker man det är skönt att bara vara, konstaterar Göran.

Ser inga nackdelar

Deras stuga har bara två bäddar, ett medvetet val då Göran och Maritha föredrar gäster utan barn. De tycker att det blir lugnare så. Några obehagliga överraskningar har de hittills inte varit med om, alla gäster har skött sig.

– Man kan inte boka hos oss om man inte har bokat hos någon annan på sajten först och fått bra omdöme. Det är det som är så bra med Airbnb, tycker Göran.

Inga nackdelar alls med stuguthyrningen?

– Nej, vad skulle det vara, säger Maritha fundersamt. Jag tycker bara det är trevligt, lite småprat och så.

– Alla gäster är supertrevliga! Det är bara kul, instämmer Göran.

LÄS MER:Fikavandringar i Alingsås lockar besökare från hela världen

LÄS MER:Mäklaren: Därför ska du sälja din bostad under sommaren

LÄS MER:Sevärdheterna i Alingsås, Vårgårda och Herrljunga du (kanske) inte har sett än

ANNONS