Pressbild. Anna-Lena Holberg (M)
Pressbild. Anna-Lena Holberg (M)

Holberg (M) om akuten: Krävs stort behov för att öppna igen


– Det är toppen att folk engagerar sig och jag uppskattar att man lyfter frågan. Vi ska absolut se på olika alternativ att möta de behov som finns. Det säger Anna-Lena Holberg (M), ordförande i Styrelsen för sjukhusen i väster.

ANNONS
|

LÄS MER:Facebookgrupp för att hålla akuten öppen nattetid samlar tusentals

Anledningen till akuten stängdes nattetid i början på 2000-talet var att få patienter sökte vård.

– Det fanns helt enkelt ingen grund att hålla öppet. Det var bara i snitt 2-3 patienter varje natt då. Akuten blev sedan en nattjour som tog emot primärvårdspatienter. Trycket var inte stort då heller. I snitt sökte sig ca 5-6 akutvårdsbehövande patienter dit per natt och nattjouren stängde 2016.

– Vi vill så klart det bästa för varje patient och jag känner med de sköra äldre patienter som kanske ligger hemma på natten och väntar för att man inte vill åka till ett sjukhus längre bort. Men ska man öppna i Alingsås igen på natten krävs att det finns ett tillräckligt stort behov och vi ser inte att behovet har ökat i den omfattning som motiverar en nattöppen akut.

ANNONS

Anna-Lena Holberg menar att det inte alls är säkert att nattöppet är rätta vägen för att tillgodose de behov som finns.

– Jag har förstått att man i gruppen speciellt lyft fram behovet för äldre sköra patienter, men där finns det kanske andra vägar att gå, säger hon.

– Vården behöver komma närmare patienten och tillsammans med primärvård och kommuner arbetar sjukhuset med att utveckla den nära vården. Inte minst när det gäller sköra äldre är det ofta tryggare och bättre för dem att de får vård i hemmet. I Alingsås finns dagtid så kallade närsjukvårdsteam med läkare och sjuksköterska som kan göra hembesök hos bland annat denna patientgrupp.

– Vi ser över både organisation och arbetssätt och en möjlig väg att möta de behov som finns kan vara att utveckla den nära vården, säger hon.

När akutmottagningen på Alingsås lasarett nattstängdes i början av 2000-talet föregicks det av omfattande protester, bland annat namninsamling och fackeltåg genom stan med tusentals deltagare i december 2003.

2016 stängdes också nattjouren för primärvårdspatienter på lasarettet. Den bemannades av allmänläkare, och hade ingen akut specialistvård.

Akutmottagningen på Alingsås lasarett har öppet måndag - söndag kl 8:00 - 21:00 och har specialistkompetens inom medicin, kirurgi, ortopedi och urologi.

Patienter som blir akut sjuka annan tid hänvisas till Borås lasarett eller Östra sjukhuset i Göteborg.

Akutpatienter under 16 år ska nattetid åka till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

ANNONS