Herrljunga har den bästa trenden i Sverige när det gäller bästa kommuner i Sverige enligt en ny rapport.
Herrljunga har den bästa trenden i Sverige när det gäller bästa kommuner i Sverige enligt en ny rapport. Bild: Per Anger

Herrljunga har klättrat 82 placeringar – bäst i Sverige

Herrljunga har den bästa trenden i Sverige när det gäller de bäst rustade kommunerna i Sverige, enligt en ny rapport.
– Om en kommun gör en sådan förbättring då har de gjort något själva, säger Mattias Frithiof, sektionschef WSP Advisory.

ANNONS
|

Analys- och teknikkonsultföretaget WSP släpper varje år en rapport, Regionernas kamp, som visar hur väl rustade Sveriges 290 kommuner är för framtidens yttre förändringar och kriser.

Flera parametrar avgör vilken ranking en kommun får. Avgörande faktorer är utbildningsnivå, klimatarbete, företagsklimat samt hur arbetsmarknad och ekonomi ser ut i respektive kommun. Enligt WSP handlar det också om kommuners förmåga att hantera utmaningar. Det kan handla om allt ifrån hög inflation och pandemier till klimatförändringar.

”Vad som gör Alingsås speciellt är att invånarna är välutbildade och har höga inkomster”, säger Mattias Frithiof.
”Vad som gör Alingsås speciellt är att invånarna är välutbildade och har höga inkomster”, säger Mattias Frithiof. Bild: Pressbild

I rapporten för 2022 kniper Alingsås en niondeplats i Västra Götaland och landar på en 45:e plats i Sverige. Detta är dock en försämring jämfört med förra året när Alingsås slutade på en 17:e plats.

ANNONS

– Vad som gör Alingsås speciellt är att invånarna är välutbildade och har höga inkomster. Ju bättre förutsättningar kommunen har desto robustare är de när det händer saker i kommunen eller omvärlden, säger Mattias Frithiof.

”Gjort något själva”

Vårgårda och Herrljunga slutade på plats 13 respektive 39 regionalt. I Sverige har Herrljunga däremot klättrat 82 placeringar jämfört med året innan. Något som är bäst i riket.

Mattias Frithiof ser två orsaker bakom det stora lyftet; dels har fler flyttat till Herrljunga än de som har flyttat från, dels gick barn i årskurs nio ut med högre betyg.

– Ska man peka på två enskilda orsaker är de två sakerna viktiga faktorer, säger Mattias Frithiof och tillägger:

– Att skolan utbildar sina elever och inflyttare är saker som kommunen verkligen styr över. Om en kommun gör en sådan förbättring då har de gjort något själva.

Bostadsmarknaden spelar en viss roll

För att sätta det i perspektiv: En kommun med låg ranking har oftare, enligt Mattias Frithiof, en äldre befolkning och få arbetsgivare som fler är beroende av. Dessutom har befolkningen i dessa områden svårt att ta sig till och från andra orter och städer.

– Man är också utsatt för klimatförändringar. De här förändringarna betyder inte att man inte är robust men då krävs det mer. Det är ännu viktigare att jobba med det, säger Mattias Frithiof.

I rapporten framgår att kranskommuner till storstäder toppar listan före storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö. En orsak till det trendbrottet är att pendlingsavstånden är korta.

– Det drivs väldigt mycket av bostadsmarknaden och prisläget. De som flyttar får rimligare pris för bostad och är nära staden. Nu när man kan jobba hemifrån så får de större bostad utanför en storstad, säger Mattias Frithiof.

LÄS MER:Skolor i Alingsås granskas av Skolinspektionen

LÄS MER:Josef från Vårgårda släpper digital EP

LÄS MER:It-systemet kraschade när tiderna till simskola i Alingsås släpptes

ANNONS