Montage. Mikael Lindgren rektor på Hjälmared folkhögskola.
Montage. Mikael Lindgren rektor på Hjälmared folkhögskola.

Hackerattack mot Hjälmared folkhögskola

Hjälmared folkhögskola utsattes för en hackerattack och krävdes på 600 000 kronor för att få de koder som behövdes för att låsa upp de krypterade filerna.
– Det var aldrig aktuellt att betala, säger skolans rektor Mikael Lindgren.

ANNONS

Det var tidningen Sändaren som var först med att berätta att Hjälmared folkhögskola utsatts för en hackerattack, vilken skedde i mitten av januari.

Sändaren uppger att skolans IT-tekniker kunde avbryta attacken innan den var fullbordad, men att hackaren då redan hade hunnit kryptera mängder av e-post, dokument och annan information för både lärare och elever.

Hackaren lämnade en kontaktväg, och genom den krävdes skolan på åtta bitcoin, vilket motsvarar omkring 600 000 kronor, för att skicka de koder som krävdes för att låsa upp de krypterade filerna.

– Det var aldrig aktuellt att betala. Man vet aldrig vad man får, de hade ju likaväl kunnat lura oss även i nästa skede, säger skolans rektor Mikael Lindgren.

ANNONS

Att hackern kunde komma åt skolans system berättar Mikael Lindgren inte beror på brister hos skolan, utan på ett mjukvarufel hos Microsoft.

– Det här är något som den amerikanska myndigheten NSA uppmärksammat, så det är ett stort problem, säger Mikael.

Vad har attacken fått för konsekvenser för er?

– Det mest kännetecknade är oerhört mycket merarbete som är mycket mödosamt. Vi ska uppgradera våra backuper så att vi inte drabbas på samma sätt igen, men risken är väl att när man garderat sig hittar de kriminella nya sätt.

Mikael Lindgren framhåller dock att det viktigaste för honom är att ingen människa tagit skada.

– Datorer är viktiga, men för oss är människan viktigare. Det är ett elände det här, men människorna är kvar och det är vårt fokus.

ANNONS