Kommunalrådet Daniel Filipsson (M) beskriver regeringens krispaket som "absolut nödvändigt".
Kommunalrådet Daniel Filipsson (M) beskriver regeringens krispaket som "absolut nödvändigt". Bild: Totte Vesterlund

Filipsson om krispaketet: "Välkommet"

I förmiddags presenterade regeringen och samarbetspartierna ett krispaket för att hjälpa kommuner och regioner att klara välfärden under coronakrisen.
Alingsås ser ut att få ungefär 60 miljoner kronor i år av staten i och med detta.

ANNONS
|

Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna har tidigare utlovat ökade generella statsbidrag på fem miljarder kronor till landets kommuner och regioner.

I dag kom beskedet att regeringen och samarbetspartierna skjuter till ytterligare 15 miljarder kronor för 2020 för att stärka kommunsektorns förmåga att upprätthålla samhällsviktiga funktioner som vård, skola, omsorg och kollektivtrafik.

Det totala tillskottet i vårändringsbudgeten, inräknat pengar som ska täcka merkostnader inom hälso- och sjukvård samt omsorg, landar på 22 miljarder kronor.

"Absolut nödvändigt"

Alingsås ser ut att få 60 miljoner av dessa miljarder. Kommunalrådet Daniel Filipsson, Moderaterna, välkomnar beskedet.

– Alingsås har nu både minskade intäkter som ökade kostnader så extra medel från regeringen är absolut nödvändigt för att kunna hantera krisen. Vi får preliminärt cirka 60 miljoner kronor innevarande år, varav cirka 35 miljoner ser ut att vara permanenta, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Detta ska ställas i relation till minskade skatteintäkter och högre kostnader i vår verksamhet. Beskedet från regeringen är välkommet och pengarna kommer behövas för att upprätthålla välfärden i en mycket svår tid.

ANNONS