Daniel Filipsson, (M) kommunstyrelsens ordförande i Alingsås, ser fram emot att alla restriktioner hävs 9 februari. Han är stolt över hur kommunen har klarat av en väldigt tuff period.
Daniel Filipsson, (M) kommunstyrelsens ordförande i Alingsås, ser fram emot att alla restriktioner hävs 9 februari. Han är stolt över hur kommunen har klarat av en väldigt tuff period. Bild: Jenny Förander

Filipsson om hävda restriktioner: "En glädjens dag"

Under nästan två år har han styrt kommunen genom en pandemi. Nu gläds kommunstyrelsens ordförande Daniel Filipsson åt beskedet att de kvarvarande restriktionerna ska tas bort från 9 februari.
– Då får vi korka upp champagnen på rådhuset, säger han.

ANNONS
|

Under torsdagsmorgonens presskonferens med regeringen och Folkhälsomyndigheten kom beskedet att Sverige nu ska öppnas upp igen. För Daniel Filipsson innebär det att han börjar se sluten på en två år lång period av stora påfrestningar, både för kommuninvånarna och för den kommunala verksamheten.

– Det är en glädjens dag. Dagens besked är ett tecken på att den här pandemin går mot sitt slut och inte längre kommer klassas som en samhällsfarlig smitta. Det är det här beskedet vi alla har väntat på sedan mars-april 2020 då man fick höra talas om den första som insjuknade i Sverige, i Jönköping var det väl, säger han.

ANNONS

Nu hoppas han att beskedet kommer att stå sig och att det inte kommer några nya bakslag.

– Då kan vi alla gå en fantastisk vår och sommar till mötes, säger han och nämner att kaféer, restauranger och olika besöksmål nu kan öppna upp för fullt igen.

– Nu kan alla typer av verksamheter vakna upp ur en två år lång dvala.

Hur ska du fira?

– Ja, nu får vi väl lägga champagnen på kylning till den 9 februari. Vi får nog fira med champagne på rådhuset att vi har tagit oss igenom den här otroligt svåra perioden.

Var ni förberedda på det här beskedet?

– Det har ju pratats lite om det i kulisserna så man har väl anat att Sverige skulle ta det här beslutet. Att restriktionerna tas bort kommer att underlätta vår verksamhet och i takt med att pandemin planar ut och allt fler vaccinerar sig kommer vi också få en bättre personalsituation. Det har ju varit ansträngt på många håll, exempelvis är simhallen fortfarande stängd för att så stor andel av personalen har varit sjuk, säger Daniel Filipsson.

Under många dagar har jag varit nästan själv i rådhuskorridorerna. Nu blir det lite annat.

Har ni en plan för hur ni ska återgå till det normala igen?

– Den sista tiden har vi egentligen inte haft så många anpassningar kvar, det har planat ut lite successivt. Jag tror inte vi behöver planera så mycket men vi ska försöka gå tillbaka till det normala så fort som möjligt.

Under pandemin har en stor del av tjänstemännen på kommunen uppmanats att jobba hemifrån, men nu ser Daniel Filipsson fram emot att det kommer att bli lite mer liv och rörelse i rådhuset.

– Under många dagar har jag varit nästan själv i rådhuskorridorerna. Nu blir det lite annat, säger han.

Hur har det varit att vara kommunstyrelsens ordförande under en pandemi?

– Det har naturligtvis varit väldigt påfrestande och svårt att leda en kommun under de här två åren. Det har varit en blandning av hopp och förtvivlan där det har växlat mellan att vi har klarat av pandemin bra och att det har gått mindre bra, av restriktioner och slopade restriktioner. Man har trott att vi har varit igenom pandemin och så har det kommit en ny uppgång, säger Daniel Filipsson.

Med vissa begränsningar har många kommuninvånare ändå fått den välfärd de ska ha. Jag är stolt och imponerad.

Han beskriver att personalsituationen många gånger varit svår och även det politiska arbetet har påverkats.

– Den politiska processen har påverkats av att vi inte har kunnat ses. Man har levt via en dataskärm i nästan två år, men det har fungerat ändå.

Daniel Filipsson tycker samtidigt att samhället har visat sig från sin bästa sida under pandemin.

– Att vi har klarat av det här i två år visar att samhället är starkt. Jag är väldigt imponerad och stolt över vår organisation med drygt 4 000 medarbetare som har gjort en fantastisk insats. Med vissa begränsningar har många kommuninvånare ändå fått den välfärd de ska ha. Jag är stolt och imponerad, säger han.

ANNONS