– Tidigare har vi haft goda resultat på sista raden, men ändå haft avvikelser på nämndnivå. Nu har vi goda resultat utan avvikelser i våra förvaltningar, säger Daniel Filipsson (M).
– Tidigare har vi haft goda resultat på sista raden, men ändå haft avvikelser på nämndnivå. Nu har vi goda resultat utan avvikelser i våra förvaltningar, säger Daniel Filipsson (M). Bild: Jenny Förander

"Ett par decennier sedan vi var i såpass bra balans"

Ekonomin för Alingsås under 2021 blir betydligt bättre än väntat. Årets som gick förväntas sluta på 158,9 miljoner extra klirr i kassan.

ANNONS

För några veckor sedan konstaterade kommunledningen att 2021 troligen landar på ett resultat som nästan är dubbelt så stort som budgeterat. 313 miljoner kronor i resultat, med 158,9 miljoner mer än planerade 154,2 miljoner, beror främst på intäkter från såld mark och fastigheter men också på grund av stadsbidrag.

- Vi har fått en del tillfälliga bidrag för att möta pandemin, för kostnader som exempelvis ökade sjuklönekostnader, säger Daniel Filipsson (M).

Men även utan bidrag och reavinster för försäljning gör kommunen ett bra resultat.

– I grunden beror på resultatet på en historiskt bra budgetföljsamhet i nämnderna. De har anpassat sig under mandatperioden, i början hade vi en del ganska stora avvikelser som vi har jobbat hårt med. Nu ser vi frukten av det.

ANNONS

Både nämnder och förvaltningar har tagit till sig det ekonomiska läget och vidtagit långsiktiga lösningar. Det så kallade strukturella resultatet, med långsiktiga intäkter och kostnader, är också väldligt högt, menar Filipsson.

– Tidigare har vi haft goda resultat på sista raden, men ändå haft avvikelser på nämndnivå. Nu har vi goda resultat utan avvikelser i våra förvaltningar. Det är positivt, det är nog ett par decennier sedan som vi var i såpass bra strukturell balans.

Simon Waern (S) konstaterar att det höga resultatet kommer att användas för att möta kommunens investeringsbehov.

– Vi använder pengarna för att finansiera helt nödvändiga kommunala investeringar, de läggs inte på hög utan används för att investera bland annat i ett nytt reningsverk, säger han.

Under kommande vecka presenteras Alliansens budgetförslag för Alingsås kommande fyra år, därefter socialdemokraternas skuggbudget. De extra pengarna stoppas inte bara in i konkreta investeringar som reningsverk, utan ska också ta höjd för kommande pensionsutbetalningar.

– Det ger oss ett bättre läge i grunden att hantera vår pensionsskuld, säger Daniel Filipsson.

Boris Jernskiegg (SD) är också nöjd med resultatet, som han anser beror på gott samarbete mellan partierna. Medlen är redan utfördelade i budgetberedningen.

– Det finns inte utrymme att bjuda folket på kakor, här gäller det att hålla i plånboken. Vi har en ishall och en mängd investeringar framför oss. Sedan får vi inte glömma att vi är högt belånade, ungefär 100 000 per invånare i lån, säger han.

Anna Hansson (MP) noterar att den ekologiska hållbarheten är undermålig, som hon menar är en förutsättning för både social och ekonomisk hållbarhet.

– Det är tydligt i delårsrapporten att andelen hushållsavfall som samlas in för materialåtervinning och andelen miljöbilar var sämre för 2020 än året innan. Data saknas för 2021. Utvecklingen går helt i fel riktning och ambitionsnivån är för låg. Jag saknar också en tydlig rapportering av hur det går med kommunens klimatarbete, skriver hon.

ANNONS