Kokboken med inspirerande recept för äldre kan få Publishingpriset.
Kokboken med inspirerande recept för äldre kan få Publishingpriset. Bild: Privat/Thomas Carlén

Ett gott liv kan få pris

Hushållningssällskapets kokbok är nominerad som fackbok i kategorin Mat och dryck i tävlingen Publishingpriset.

ANNONS

Västra Hushållningssällskapets kokbok Ett gott liv - smart och enkel mat för seniorer gavs ut första gången i november 2020 och blev snabbt populär. Nu trycks andra utgåvan av kokboken, som ska inspirera äldre att laga god och näringsriktig mat och där bland andra flera alingsåsare fått agera smakreferenser för de runt 170 recepten i boken.

– Det är jätteroligt, vi är både glada, överraskade, stolta och hedrade. Igår fick jag reda på det, det kom ett mejl från de som anordnar priset att de utsett de nominerade. Jag fick läsa flera gånger innan jag förstod att det var sant, säger matkonsult Margareta Frost-Johansson på Hushållningssällskapet Västra.

ANNONS

Fanns stort behov

Boken är främst riktad till äldre som bor kvar hemma, eller deras anhöriga. Många tappar aptiten, orkar inte stora portioner och behöver få näringsriktig mat.

– Boken är ju lite speciell, att den vänder sig till seniorer och äldre seniorer. Vi jobbar mycket med utbildning för personal inom omsorgen, vi har sett att det saknats ett bra recept- och faktamaterial för de äldre själva och personalen, säger hon.

Rätterna i boken ska få igång smaklökarna och täcker hela dagens måltider från tidig frukost till sen kväll.

– Vi ville göra en unik tvist på boken, därför är det mycket tips i den till exempel på energi- och proteinberikad mat.

Började med app

Boken är sprungen ur arbetet med att ta fram appen MatFröjd, där flera äldre i Alingsås deltagit i arbetet med att testa recept och teknik. Själva recepten har skapats av matkonsult Margareta Frost-Johansson tillsammans med Eleonor Schütt och Cecilia Sassa Corin. Intresset för att kunna bläddra i en snygg kokbok var stort bland de som deltog, så föddes idén till Gott liv. Margareta Frost-Johansson ahr svårt att välja favorit bland recepten.

– Men i söndags hade vi gäster och jag lagade mat från boken. Jag gjorde ajvarkyckling, enkelt och gott, och sedan gjorde jag äpplefromage eftersom vi hade äpplen i trädgården. Det låter ju komplicerat, men det är väldigt enkelt, vi har försökt att satsa på det enkla för det ska vara lätt och smidigt att laga mat.

Kokboken ges ut av VOTUM Förlag. Publishingpriset är en kommunikationstävling som är fristående branschorganisationer, med en jury som bedömer de 40 olika kategorierna. Kategorin fackbok har sju nominerade, vem som vinner meddelas i november.

ANNONS