Eldningsförbud införs i dag i Alingsås, Vårgårda och Herrljunga. Bilden är en arkivbild.
Eldningsförbud införs i dag i Alingsås, Vårgårda och Herrljunga. Bilden är en arkivbild. Bild: Filip Landqvist

Eldningsförbud införs i Alingsås, Vårgårda och Herrljunga

Från och med klockan 15 på torsdagen råder eldningsförbud i Alingsås, Vårgårda och Herrljunga.
– Det är extremvärden i skog och mark, i kombination med en del vind, det gör att det finns stor spridningsrisk, säger Ante Mikacic, räddningschef på räddningstjänsten i Alingsås och Vårgårda.

ANNONS
|

Alingsås kommun inför eldningsförbud från och med klockan 15 torsdag den 1 juni. Det efter förslag från Alingsås och Vårgårda räddningstjänstförbund. Förbudet gäller till dess att beslutet upphävs, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Rent konkret så innebär förbudet att du inte får elda, grilla eller genomföra annan bränning med fasta bränslen i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse.

Förbudet omfattar däremot inte grillning och matlagning vid iordningställda platser som är utformade på ett sätt så att faran för antändning och spridning är låg.

Därför införs eldningsförbud i Alingsås

Ante Mikacic, räddningschef på räddningstjänsten i Alingsås och Vårgårda, förklarar varför räddningstjänsten har rekommenderat kommunen att införa eldningsförbud.

ANNONS

– Det är extremvärden i skog och mark, i kombination med en del vind, det gör att det finns stor spridningsrisk. Och det finns inget regn i sikte i prognosen framöver, säger han.

Ante Mikacic tipsar om appen ”Brandrisk ute”, som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tagit fram, för att hålla sig uppdaterad om brandrisk och eldningsförbud.

Eldningsförbud även i Vårgårda och Herrljunga

Vårgårda kommun skriver på sin hemsida att eldningsförbud, precis som för Alingsås, gäller från och med den 1 juni klockan 15.00 och fram till att föreskriften upphävs.

Herrljunga kommun inför eldningsförbud från samma tidpunkt, enligt Tomas Svantesson, räddningschef på räddningstjänsten i Herrljunga.

ANNONS