Efter stormen Otto – SMHI varnar för plötslig ishalka

I och med stormen Ottos framfart föll en del nederbörd över Västsverige. Under lördagsmorgonen varnade SMHI för plötslig ishalka i AT-området.

ANNONS
|

Den gula varningen för plötslig ishalka gick ut vid midnatt och sträckte sig över stora delar av Götaland, däribland Alingsås, Vårgårda och Herrljunga.

Det är nattens nederbörd, regn och blötsnö, i kombination med sjunkande temperaturer som gjorde att det fanns risk att det frös till på vägarna, vilket i sin tur kan ge trafikproblem som följd.

Varningen sträckte sig till klockan 10 på lördagen.

– Yttemperaturen väntas ju stiga från och med nu. Det ser inte ut att bli värre utan snarare tvärtom, sade Emma Härenstam, meteorolog på SMHI vid 07-tiden på lördagen.

Den som skulle ge sig ut i trafiken på lördagsmorgonen uppmanade se till att ha god tid på sig.

ANNONS

– En gul varning innebär att man ska vidta aktsamhet och ta det försiktigt. Man ska vara beredd på att det kan vara halt. Ibland ser man ju inte halkan på vägarna – det ser mest blött ut, men kan röra sig om is. Man ska ta det försiktigt om man ger sig ut på vägarna.

Hur blir vädret i övrigt under dagen, nu efter stormen?

– Det blir ju fortsatt blåsigt, men inte på varningsnivå. Sedan blir det soligt och milt under dagen, säger Emma Härenstam.

Gul varning för plötslig ishalka – hur kan det påverka mig?

• Trafiken går långsammare på grund av halka.

• Begränsad framkomlighet på vägar på grund av trafikolyckor.

• Risk för förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar.

Källa: SMHI

ANNONS