Utsläppen av växthusgaser i Storgöteborg har minskat i flera kommuner, men i tre har de i stället ökat sedan Sverige skrev på Parisavtalet för sju år sedan.
Utsläppen av växthusgaser i Storgöteborg har minskat i flera kommuner, men i tre har de i stället ökat sedan Sverige skrev på Parisavtalet för sju år sedan. Bild: Michael Sohn

Efter Parisavtalet – Alingsås har ökat sina utsläpp

Sedan Parisavtalet skrevs under har Alingsås ökat sina utsläpp. Det visar en sammanställning som Klimatkollen har gjort.

ANNONS
|

I tre av de tretton Storgöteborgskommunerna har utsläppen av växthusgaser ökat i snitt varje år sedan Parisavtalet tecknades 2015. Det rör sig om Göteborg, Alingsås och Stenungsund. I de resterande har utsläppen minskat något, men i alla utom en handlar det bara om någon eller några tiondels procent. Det visar Världsnaturfondens nya verktyg Klimatkollen.

– Göteborg och Stenungsund har stuckit ut sedan länge som kommuner inom vars territorier det är en hel del utsläpp, säger Sarah Johnstone, regionplanerare på Göteborgsregionen, samverkansorgan för kommunerna i regionen, och fortsätter:

– Det är för att de har stora industrianläggningar. Även i Alingsås står industrin för en del av ökningen som syns i Klimatkollen.

ANNONS

Hon påpekar att utsläppsnivån för de olika kommunerna inte nödvändigtvis hör ihop med vad dess invånare eller kommunen som organisation gör. De största punktutsläppen i Storgöteborg är just raffinaderierna och Renova i Göteborg och petrokemiklustret i Stenungsund.

Lilla Edet bäst i klassen

Parisavtalet innebär att de länder som valde att skriva på var överens om att försöka hålla nere temperaturökningen till under två grader, men helst även under 1,5 grad, för att minska konsekvenserna av den globala uppvärmningen.

Det innebär att länderna behöver minska mängden utsläpp av växthusgaser kraftigt. Sveriges mål är att vara nere på noll nettoutsläpp av växthusgaser år 2045. Den långsiktiga trenden, om man tittar lite längre tillbaka i tiden än 2015 – ända till 1990-talet – är en svag minskning.

Men en kommun sticker ut åt andra hållet. Bäst i klassen i Storgöteborg är Lilla Edet. Även där verkar det vara industrin som påverkat minskningen, som ligger på minus 3,37 procent.

– Industrisektorn i Lilla Edet verkar ha gjort stora minskningar, säger Sarah Johnstone.

Bäst i Sverige är Mönsterås, som har en minskning i snitt på strax över 10 procent. Den kommun där utsläppen är allra mest är Timrå, som i stället har en ökning på lite över tio procent.

ANNONS