Demensdag i Alingsås

En minimässa med utställare, föredrag, mingel och samtal hölls i Alingsås på tisdagen. Och allt kretsade kring demenssjukdomar.

ANNONS
|

Arrangörerna från Alingsås och Vårgårda kommuner hade beställt 130 bullar till kaffet, och det lär ha gått åt, för det var fullsatt i Equmeniakyrkans storstuga där man höll till med aktiviteterna. En liknande dag anordnades även för två år sedan, och nu var det alltså dags igen.

Dagens inleddes med föredrag av Jan Jessen Krut, läkare på Vårdcentralen Centrum. Han berättade om de vanligaste demenssjukdomarna.

Maria Enander, sjuksköterska på Vårdcentralen Centrum som drivs av Bräcke Diakoni, berättade sedan om den minnesmottagning som bedrivs här.

Bräcke har sedan 2016 ett partnerskap med Alingsås kommun om demensvård och man har en modell för sammanhållen vårdkedja där bland annat Ginstgården, hemtjänst med demensprofil, anhörigstöd och dagverksamhet ingår.

ANNONS

Man har också sedan 2017 ett så kallat äldreteam som tar emot patienter över 75 år. Det är även detta team som har en minnesmottagning med möjlighet att ta emot två patienter per vecka för utredning vid misstanke om demens.

Maria Enander berättade att tidiga symptom till exempel kan vara problem med datum och tider, man upprepar sig eller kan ha svårt att hitta ord under samtal, får svårt att känna igen sig på platser man egentligen känner väl, får svårt med koncentrationen och svårt att planerna sin vardag.

På minnesmottagningen får patienten träffa läkare, sjuksköterska och arbetsterapeut vid samma tillfälle, och teamet vill gärna att någon anhörig följer med.

– Sedan vi började med det här arbetssättet har tiden från utredning till diagnos halverats, sade hon.

Det finns inget botemedel för demens, men numera finns läkemedel som gör att även demenspatienter får en bättre fungerande vardag.

– Vi erbjuder alltid dessa läkemedel när någon får denna diagnos, sade Maria Enander.

Hon talade också om vikten av att skriva en framtidsfullmakt, om man senare i livet skulle bli oförmögen att fatta beslut som rör en själv.

Under dagen framkom planer på att bilda en lokalavdelning av Demensförbundet i Alingsås och Vårgårda. Ulf Lager, Inger Pernholm och Arvid Vestbö berättade om detta.

Dagens avslutades med ett föredrag av Ulla Assarsson, vars make Sven fick demensdiagnosen Alzheimers vid 62 års ålder. Hon har skrivit en bok om som heter ”Ett långsamt farväl – om en relation i nöd och lust med Alzheimer”.

ANNONS