– Det är fortsatt ansträngt med periodvis många sjukskrivna, både inom IVA och på vanliga avdelningar, säger chefläkare Jacob Wulfsberg.
– Det är fortsatt ansträngt med periodvis många sjukskrivna, både inom IVA och på vanliga avdelningar, säger chefläkare Jacob Wulfsberg. Bild: Montage

Chefläkaren bekräftar: Coronadödsfall på Alingsås lasarett

Alingsås lasarett har konstaterat covid-19-relaterade dödsfall. Enligt chefläkare Jacob Wulfsberg handlar det om några ”enstaka dödsfall”. Han vill dock inte precisera hur många.

ANNONS

LÄS MER:Chatbot Corona svarar på dina covid-19-frågor

LÄS MER:Lasarettet har öppnat särskild avdelning

Västra Götalandsregionen (VGR) för sedan tidigare statistik över antalet konstaterat covid-19-smittade, fördelat över de 49 kommunerna. Någon statistik över dödsfall på kommunnivå finns inte. AT har varit i kontakt med VGR som dock meddelar att denna statistik sammanställs och kommer bli offentlig inom någon vecka.

Det är dock inte klart ifall de exakta siffrorna kommer redovisas. När det gäller statistik över smittade så har VGR valt att inte redovisa det exakta talet när det finns färre än tio personer, med hänvisning till patientsekretessen.

Jacob Wulfsberg, chefläkare på Sjukhusen i Väster, den förvaltningsorganisation där Alingsås lasarett ingår, säger till AT att man från lasarettets sida inte brukar kommentera dödsorsak.

ANNONS

– Det har varit några enstaka dödsfall (covid-19-relaterade reds anm) under denna perioden, säger Wulfsberg. Men exakt antal kan jag inte säga.

När har dessa dödsfall skett?

– Det kan jag inte säga. Allt det här rapporteras in och blir en del av den officiella statistiken men då är det ihopklumpat för Västra Götalandsregionen.

I sammanhanget ska noteras att det faktum att det dött personer på Alingsås lasarett inte med automatik innebär att de varit folkbokförda i kommunen. Inte heller finns det några uppgifter att tillgå om kommunmedborgare som eventuellt avlidit på något annat sjukhus i regionen eller i landet i stort.

På frågan om inte Wulfsberg ser att det kan finnas ett allmänintresse kring frågan om hur många som dött på lasarettet hänvisar han till patientsekretessen.

Personalläget på Alingsås lasarett beskriver han på följande sätt:

– Det är fortsatt ansträngt med periodvis många sjukskrivna, både inom IVA och på vanliga avdelningar. Sedan varierar det för varje dag.

LÄS MER: 250 corona-dödsfall i Västra Götaland

LÄS MER:Svenska kyrkan tipsar om tipspromenad i coronatider

ANNONS