Bild: Anders Ylander

Brist på covidtest – sjuka tvingas vänta

På Närhälsans mottagningar i regionen har det varit stor brist på covidtest den senaste veckan och problemet är fortfarande inte löst.

ANNONS
|

Under veckan som har gått har regionen sett en stor brist på coronatest och flera vårdcentraler har tvingats avvisa sjuka som har velat testa sig. Detta till följd av den höjda smittspridningen och att fler har velat testa sig i samband med jul- och nyårsfirande enligt Cathrine Thanner, primärvårdschef för Närhälsan i Alingsås.

– Vi har haft ett extremt tryck och det finns en brist i regionen, säger Cathrine Thanner.

Problemet förväntades vara kortvarigt

När AT pratade med Thanner tidigt förra veckan förväntade hon sig inte att problemet skulle kvarstå länge, utan att det skulle ha löst sig till torsdagen.

– Vi har fått levererat material och det vi har hört från smittskydd är att det inte ska bli något bekymmer, berättade hon då.

ANNONS

Men under onsdagen meddelande Thanner att problemet fortfarande inte var löst och att framtiden var osäker.

– Bristen är inte löst. Jag vet tyvärr inte mer, skrev hon till AT i ett sms.

Fortfarande ett problem

I dagsläget har situationen fortfarande inte förbättrats. Cathrine Thanner berättar att situationen fortfarande ser mörk ut för Närhälsans mottagningar.

– Vi har haft mottagningar under dagen som fick slut på tester redan på morgonen, säger hon.

För de som inte lyckas få tag i ett test rekommenderar hon att man agerar som om man vore smittad.

– Var försiktig och stanna hemma om du misstänker smitta, säger hon.

Nya restriktioner och rekommendationer från och med 12 januari

Krogar och restauranger får endast ta emot sittande sällskap med max åtta personer med minst en meters mellanrum och måste stänga senast klockan 23.

Sammankomster inomhus med mer än 20 deltagare måste delas in i sittande sällskap om åtta personer med minst en meter mellan sällskapen, med undantag för vissa religiösa ceremonier där stående deltagande tillåts.

Vaccinpass krävs vid mässor med fler än 50 deltagare.

Vuxna rekommenderas begränsa mängden nära kontakter inomhus genom att avstå från bland annat större middagar och fester.

Lärosäten och vuxenutbildningar rekommenderas utöka möjligheterna för distansundervisning men det ska inte vara en heltidsåtgärd.

Avrådan från läger och cuper inomhus förlängs. Träningar och tävlingar i ordinarie seriespel kan fortsätta som vanligt.

ANNONS