Coronasäker fika på Brunnsgården. Ove Södergren och Olle Konnebäck.
Coronasäker fika på Brunnsgården. Ove Södergren och Olle Konnebäck. Bild: Kerstin Brandqvist Aspenstedt

Besöksförbudet förlängs på äldreboenden

Förlängt besöksförbud. Provtagning för alla som varit på sjukhus och som flyttas mellan enheter. Och vid konstaterat sjukdomsfall provtagning även av personer utan symtom. Så lyder de nya buden för Alingsås äldreboenden.

ANNONS
|

LÄS MER:Kommunen varnar om corona

Sedan 1 april råder besöksförbud på äldreboenden i Sverige. I veckan gick regeringen ut med att det förlängs till 31 augusti. Förbudet är dock inte absolut och regeringen ger samtidigt Socialstyrelsen i uppdrag att utveckla stödet för hur bedömningen av undantag kan göras från besöksförbudet.

Undantagen kan exempelvis handla om att underlätta för besök utomhus eller att man sätter upp plexiglasskärmar, något som gjorts i Alingsås och som AT tidigare skrivit om. Handlar det om besök av närstående i livets slutskede kan undantag också komma att göras.

– Tiden är ännu inte mogen att släppa på restriktionerna för Sveriges äldreboenden, men det är angeläget att våra äldre kan träffa sina nära och kära i sommar. Stödet för hur bedömningen av undantag från förbudet kan göras behöver därför utvecklas, och information om olika möjligheter att ordna säkra besök behöver förbättras, säger socialminister Lena Hallengren, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Anita Hedström, förvaltningschef för vård- och omsorgsförvaltningen, säger till AT att hon inte blev förvånad över beslutet om förlängning.

– Vi hade nästan räknat med det i den bedömning vi har gjort, att detta nog kommer att fortgå, säger Hedström, och konstaterar att införande av besöksrutiner, där brukare och anhöriga sitter på varsin sida av en plexiglasskärm, var helt rätt och förvaltningen ämnar fortsätta med detta.

– Jag trodde det skulle vara svårt, att man inte skulle höra varandra när man sitter på varsin sida av plexiglaset. Men det har fungerat jättebra. De är öppna nere i kanten vilket gör att ljudet transporteras alldeles utmärkt.

Är det många anhöriga som kommer och bokar in sig för ett möte?

– Det är jättepopulärt. Det var verkligen att satsa på rätt sak.

Vad gäller hos er, när det kommer till besök i livets slutskede?

– Det har varit ett undantag hos oss hela tiden. Vi förser de anhöriga med den skyddsutrustning de behöver.

Finns det några andra undantag?

– Det har i så fall handlat om en enskild bedömning gjord av en chef på plats. Men det har varit väldigt få sådana, särskilt efter att plexiglasen kom på plats. Dessförinnan har det handlat om besök när brukare har varit väldigt oroliga.

Hedström konstaterar också att det kommit en ny rekommendation från Folkhälsomyndigheten, vilken innebär att alla äldre som kommer från sjukhus tillbaka in i den kommunala vård- och omsorgsorganisationen ska testas för covid-19, oavsett om det var av den anledningen man var på sjukhus eller inte.

– Det är en ny rutin som kräver en del av personalen. Men vi jobbar på med det och den rutinen kommer komma ut under veckan.

Nytt inom organisationen är också att alla som flyttas intern kommer att provtas.

– Skulle någon bli sjuk komma vi också provta personer utan symtom.

Alingsås äldreboenden har, enligt Hedström, inte haft ett enda fall av smitta.

– Många tror att vi har haft det bra för att vi inte haft någon smitta. Men vi har jobbat hårt arbete för att det ska förbli så.

TV4 gick under tisdagen ut med nyheten att 234 av Sverige 290 kommuner har, eller har haft, bekräftade eller misstänka fall av covid-19.

LÄS MER:De upprörs av föreslagen omvandling av demensenhet

LÄS MER:Nämndordföranden besvarar kritiken

LÄS MER:Fortsatt dystra siffror för socialnämnden

LÄS MER:Ljusning för Alingsås lasarett

ANNONS