– Det flyter på just nu, säger Jacob Wulfsberg, chefläkare vid Sjukhusen i Väster, till AT under måndagens sena eftermiddag.
– Det flyter på just nu, säger Jacob Wulfsberg, chefläkare vid Sjukhusen i Väster, till AT under måndagens sena eftermiddag. Bild: Kerstin Brandqvist Aspenstedt

Beredskapen höjs på Alingsås lasarett

Under måndagen höjdes beredskapsnivån på Alingsås lasarett. Anledningen är att fler ska kunna jobba med covid-19-patienter.

ANNONS
|

LÄS MER:Patient med covid-19 upptäckt i Alingsås

LÄS MER:I spåren av coronaviruset: lasarettet söker personal

Den särskilda sjukvårdsledningen för Sjukhusen i väster, där Alingsås lasarett ingår, beslutade under måndagen att höja sin beredskapsnivå.

Tidigare har sjukhusen stegvis minskar ned på mängden planerad vård och operationer. Vidare har IVA-avdelningarna och akutmottagningarna förstärkts. Nu, med den höjda beredskapsnivån, är målet att fler i personalen på de olika sjukhusen ska kunna jobba med covid-19-patienter.

Hur är läget just nu?

– Det flyter på just nu, säger Jacob Wulfsberg, chefläkare vid Sjukhusen i Väster. Vi har några patienter i både Alingsås och Kungälv som är covid-19-positiva.

Vet du hur många som covid-19-positiva som ligger inne i Alingsås?

ANNONS

– Just idag (måndag reds anm) är det tre stycken på Alingsås lasarett. Men siffran varierar hela tiden. Sedan är det många som väntar på provsvar.

Enligt Wulfsberg har man redan börjat flytta om personal.

– Men det blir lättare nu när vi gått upp till förstärkningsläge. Mycket av det vi gör har vi egentligen gjort under det stabsläge vi haft. Men åtgärderna hör mer samman med förstärkningsläget. Nu förenklas beslutsfattandet.

Och detta gäller tills vidare?

– Ja, så länge behovet finns. Som det ser ut kommer vi brottas med coronapatienter en tid framåt innan det vänder nedåt igen.

Mängden planerad vård och operationer ska stå tillbaka detta nu. Har ni fått någon återkoppling från personer som väntar?

– Det är väldigt tragiskt för människor som nu får vänta. Samtidigt måste vi värna det akuta i nuläget. Jag tror att det finns en förståelse i samhället för att det blir såhär.

LÄS MER:Benny kan importera skyddsutrustning – men får inga svar

LÄS MER:Besparingar drabbar Alingsås lasarett

ANNONS