Bedragare fortsätter gäcka polisen – fyra nya åldringsbrott

Sedan i måndags har fyra fullbordade bedrägeribrott av typen wishing genomförts i området. Totalt rör det sig om närmare 150 000 kronor som äldre personer fört över till telefonbedragare.
– Trenden den här veckan vekar vara att man säger att man ringer från något inkassobolag eller bank, säger kommunpolis Lotta Jofjord.

ANNONS
|

Bedrägerier mot äldre fortsätter att gäcka polisen. Under den pågående veckan har polisen fått in anmälningar om fyra fullbordade bedrägerier och tre fall av bedrägeriförsök i Alingsås och Vårgårda.

I ett fall rör det sig om en kvinna som swishat 15 000 kronor till en okänd gärningsperson. I de tre övriga fullbordade brotten så rör det sig om summor på mellan 40 000 kronor och 50 000 kronor per händelse. Samtliga personer är födda på 40- och 50-talet.

– Det är för bedrövligt, säger kommunpolis Lotta Jofjord.

– Tyvärr är jag inte förvånad över att de här brotten fortsätter. Bedragarna är otroligt skickliga. De är väldigt lena i truten och snärjer de äldre som attan, fortsätter hon.

ANNONS

Anpassar sig till mottagaren

Lotta Jofjord säger att bedragarna anpassar sin historia så den passar den som de ringer upp.

– De kan börja samtalet med att säga att de ringer från inkasso och sen när personen svarar att de inte har något ärende hos inkasso så byter de och säger att de ringer från banken istället. Allt för att stressa upp och till slut lura till sig pengar.

Det rör sig ofta om ganska stora summor, tror du bedragarna har tillgång till någon typ av taxeringskalender?

– Det är jättesvårt att veta. Jag får ju inte till mig alla samtal som rings. Men att de har såpass koll att de riktar in sig på en äldre målgrupp, det är klart i alla fall.

Antalet anmälningar om bedrägeriförsök ökar också. Det är något som i viss mån kan vara positivt trotts allt, menar Jofjord.

– Det kan vara att tecken på att fler har lärt sig att bara slänga på luren och sen anmäler. Vilket är bra.

Släng på luren!

Att just lägga på luren är Jofjords mest konkreta och bästa tips för att skydda sig mot den här typen av brottslighet.

– Jag vet inte hur många gånger jag kan säga det, men det är inte oartigt att slänga luren i örat på en bedragare. Det är betydligt oartigare att försöka lura dig på pengar.

Under veckan har det även inkommit anmälningar från personer som fått suspekta mejl skickade från en fejkad avsändare som uppger sig vara från polisen. Detta har dock inte genererat i något fullbordat brott.

– De har skrivit från en Gmail-adress. Är det ett mejl som kommer från polisen så är det alltid @polisen.se som är avsändaren, säger Jofjord.

Nästa vecka startar polisen en nationell kampanj med syfte att försöka förebygga den här typen av brottslighet. Bland annat kommer alla hushåll där det bor en 70-plussare att få hem ett vykort med information. Det kommer också uppmärksammas i riksmedia med bland annat polisiära besök i morgonsoffor med mera.

Lokalt följer kommunpolisen upp med att i Brottsofferjourens regi hålla föredrag om bedrägerier. På måndag är man på plats på Kulturen i Vårgårda, onsdag i Estrad i Alingsås och på torsdag i Torpskolan i Lerum.

LÄS MER:”Barnet” har slagit till igen – stort antal bedrägeriförsök av samma stuk

LÄS MER:Larmet från elbolaget: Bedragare utnyttjar elprisstödet – för att lura dig

LÄS MER:Äldre kvinnor bestulna på sina bankkort

ANNONS