Bild: Paul Björkman

Alingsåsarna tycker till om E20 – oense om vägens sträckning

Nu har drygt 1200 alingsåsare tyckt till om trafiken i stan. Kommunens enkät visar att E20:s placering är en vattendelare. Mer överens är kommuninvånarna om att gång- och cykeltrafik borde prioriteras framför biltrafik.

ANNONS
|

Totalt 3600 enkäter har skickats ut till kommuninvånare mellan 16 och 84 år. Drygt 1200 svar kom in. Utöver det har 79 alingsåsare skickat in synpunkter om E20 och annan infrastruktur via en e-tjänst. Djupintervjuer har också gjorts med fem personer.

Både kommunalråd Daniel Filipsson (M) och kommunens infrastrukturstrateg Markus Tunberg är nöjd med svarsfrekvensen.

– Roligt och inspirerande med det stora engagemang som visas från alingsåsarna. Det understryker att E20 och andra infrastrukturfrågor är viktiga och att vi måste fortsätta vårt strategiska arbete, säger Daniel Filipsson i ett pressmeddelande.

En stor andel av befolkningen anser att det är viktigt med bevarande av sammanhängande naturområden.

– Sammantaget tycker vi att vi har fått in ett bra beslutsunderlag från invånarna, instämmer Markus Thunberg. Gällande E20 och Västra Stambanan kan vi nu enklare formulera vad vi vill och vad vi inte vill, även om det fortfarande saknas nationella beslut i dessa stora frågor.

ANNONS

I frågan om E20 borde ledas om genom Alingsås eller ligga kvar där den är idag råder oenighet bland alingsåsarna. Ungefär hälften är för en annan sträckning och hälften emot.

– Däremot vet vi mer om vad som är viktigt om E20 ska ligga kvar och vilka värden som inte får gå förlorade om vägen ska ledas om genom kommunen. Det handlar exempelvis om att en stor andel av befolkningen anser att det är viktigt med bevarande av sammanhängande naturområden, berättar Markus Thunberg.

Majoriteten av alingsåsarna anser att gång- och cykeltrafik ska prioriteras framför biltrafik om det uppstår konflikter mellan trafikslag.

— På kort sikt kan vi fortsätta med att minimera effekten av de stora vägarna, som många upplever som barriärer, fortsätter han. En ökad framkomlighet och att kunna korsa E20 – men även Boråsvägen, Vänersborgsvägen och Kungälvsvägen – på ett säkert och tryggt sätt är viktigt för väldigt många.

De allra flesta som har svarat på enkäten tycker att Alingsås har en attraktiv och trevlig stadsmiljö och att det är enkelt att förflytta sig i stan som gående, cyklist och bilist. Men det finns också de som anser att bättre belysning och mindre skymmande buskage skulle öka tryggheten.

— Majoriteten av alingsåsarna anser att gång- och cykeltrafik ska prioriteras framför biltrafik om det uppstår konflikter mellan trafikslag. Det är också en bra sak för oss att känna till, konstaterar Markus Thunberg.

LÄS MER:Nya infartsskyltar ska välkomna till Alingsås

LÄS MER:Därför byggs det intill E20 – storföretag flyttar in

ANNONS