Efter anlagda branden – Riccardo reser sig ur askan

I snart ett halvår har restaurang Da Riccardo på Prästerydsvägen i Alingsås tvingats hålla stängt efter att ha utsatts för en anlagd brand. Nu är det dags för nyöppning och Alingsås Tidning fick följa med in och tjuvkika på den nya restaurangen som vuxit upp ur askan.
– Det känns kanon. Jag har räknat varje dag fram tills där vi är nu, säger Riccardo.

ANNONS
|

Helgen 14-15 september anlades en brand på restaurang Da Riccardo intill Gerdskenvallen. Restaurangen blev totalförstörd. Övervakningsbilder från platsen visar hur en okänd person slår sönder en fönsterruta och därefter kastar in ett brinnande föremål i restaurangen. Polisen har sökt med ljus och lykta för att hitta gärningsmannen men än så länge utan framgång.

– Vi har vidtagit alla åtgärder vi har kunnat - mer kan vi inte göra, säger Mats Axelsson, chef för Alingsåspolisens grupp som utreder grova brott.

–Utredningen är inte formellt nedlagt, men om vi inte inom kort får in betydande uppgifter kommer utredningen att läggas ner. Vi har inga mer spår att dra i. Vi har kommit till vägs ände, säger Axelsson.

ANNONS

Riccardo Birghillotti är en prisbelönt pizzabagare och kock. Bland annat vann han "Årets pizzakock 2018" och har representerat Sverige i Pizza-VM.

Han driver sedan ett antal år tillbaka restaurangen Da Riccardo intill Gerdskenvallen i Alingsås. Tiden sedan han och restaurangen utsattes för attentatet har varit påfrestande både ekonomiskt och psykiskt.

– De första tre månaderna var jag uppe nästan varje natt och var orolig för barnen. Jag visste inte vad som skulle hände och om någon skulle göra något mer mot mig, säger Riccardo.

– Jag vill tacka min familj och särskilt min sambo som har dragit ett väldigt tungt lass inte minst ekonomiskt de senaste månaderna.

Riccardo Birghillotti i restaurangen dagarna efter branden.
Riccardo Birghillotti i restaurangen dagarna efter branden. Bild: Filip Landqvist

Riccardo berättar att han även känt ett stort stöd från alingsåsarna och fått många uppmuntrande kommentarer på sociala medier.

– Det är roligt att så många verkar tycka om mig.

Men han har också tagit del av annat prat som inte är av lika smickrande karaktär.

– Jag har hört rykten som säger att det skulle vara jag själv som tänt på. De som säger det måste ju vara helt dumma i huvudet. Varför skulle jag göra det? Detta har kostat mig många hundra tusen, säger Riccardo.

Är du oroliga för att någon ska göra något mot din restaurang igen?

– Nej, nu sätter vi upp livekameror på fram- och baksidan och de nya fönstren går inte att slå sönder.

Vad tänker du kring att polisutredning är på väg att läggas ned?

– Det är synd. Men jag tror att det förr eller senare kommer komma fram vem det är som har gjort det.

Nu har han lagt tråkigheterna bakom sig och laddar om för att åter dra igång med sin italienska matlagning i det som han själv kallar kiosken. Restaurangen kommer behålla sitt napolitanska koncept. Ett något mindre kök har gjort utrymme för ytterligare 15 sittplatser och till sommaren hoppas Riccardo att ha klart med serveringstillstånd för öl och vin.

– Jag kommer också ha en food-truck som ska stå här utanför som folk ska kunna boka och så kommer jag och lagar mat. Jag kommer bland annat ställa upp den på Potatisfestivalen, säger han.

Det är en betydligt gladare Riccardo Birghillotti som träffar AT:s reporter nu jämfört med efter branden i höstas.
Det är en betydligt gladare Riccardo Birghillotti som träffar AT:s reporter nu jämfört med efter branden i höstas. Bild: Filip Landqvist

Nyöppningen sker nu på torsdag och då kommer Riccardo också få hjälp i köket från vinnaren av Årets Pizzakock 2019, Simone Pizzuto. Sen blir det pizza och pasta för hela slanten helgen lång.

– Det känns jätteroligt. Nu vaknar jag före klockan fem på morgnarna och längtar efter att få gå hit och jobba.

Precis som vanligt har Riccardo ett antal pizzatävlingar framför sig under våren. Bland annat ska han till Las Vegas och tävla i Pizza Expo, som är världens största pizzasammankomst, i slutet på mars. Och om Coronaviruset inte sätter käppar i hjulet kommer han åka tillbaka till sitt hemland och tävla i Pizza-VM i italienska Parma.

Kommer du hinna med allt i restaurangen om du ska fortsätta tävla och nu dessutom har den här food-trucken?

– Jag ska ta hjälp av några killar som kan jobba hos mig i restaurangen så jag ibland kan åka ut med bilen och fortsätta vara med på mässor.

LÄS MER:Fullt ös under den stora pizzadagen

ANNONS