Bild: Filip Landqvist

Visa medmänsklighet när hjälpbehoven ökar lokalt!

I söndags var det Världshungerdagen och på måndagen uppmärksammades Internationella dagen för utrotning av fattigdom. I de tider vi lever i känns dagarna mycket aktuella.

ANNONS
|

I Vilhelm Mobergs bok Utvandrarna får vi följa Karl-Oskars, Kristinas och andra människors öden, när de lämnar det fattiga Sverige, präglat av hungersnöd och elände för drömmen om ett bättre liv i Amerika. Mobergs romanserie filmatiserades av Jan Troell och trollband svenska folket i början av 1970-talet. Helt annan klass än nyinspelningen av filmen från i fjol, där flera scener spelades in i Alingsås- och Vårgårdatrakten.

I mitten av 1850-talet var Sverige ett av Europas fattigaste länder. Mellan 1850 och fram till första världskrigets utbrott 1914 emigrerade en miljon svenskar till USA, drygt en femtedel av vår befolkning. Sverige stod utanför de båda världskrigen och fick ordentlig skjuts på ekonomin. Från att har varit fattigast i Europa blev vi ett av de rikaste länder, 1970 det fjärde rikaste landet i världen!

ANNONS

På grund av flerårig pandemi och kriget i Ukraina, som gör att världsläget är mycket oroligt, svajar världens ekonomier oroväckande. Det märks i kraftigt höjda priser på allt! Matpriserna stiger varje månad, bränslepriserna likaså, elräkningarna har skenat, räntorna stiger och vi har att vänta oss hyreshöjningar på nivåer vi inte sett på många år. Företag i utsatta branscher tvingas slå igen eller dra ned på personal med ökad arbetslöshet som följd. Och värre ska det bli. Är vi på väg mot ett nytt Fattigsverige?

Förhoppningsvis är svaret nej på denna fråga, men vi har några tuffa år framför oss. Vi ser redan en ökning av antalet vräkningar och lokalt vänder sig allt fler människor till hjälporganisationer. Det märks hos de olika kyrkorna, som möter ett allt större tryck från människor som ber om hjälp. Diakonerna i Svenska kyrkan i Alingsås vittnar om att nya människor med ordnade förhållanden hör av sig om hjälp. Det kan vara småbarnsföräldrar, ensamstående med barn, äldre med små pensioner och förstås de som redan innan pandemin och kriget hade svårt att klara sig. För allt fler finns inte längre någon buffert kvar. De har helt enkelt inte råd med förnödenheter och mediciner.

Kyrkorna ger aldrig kontantstöd, behövande kan få presentkort till matbutiker. De människor som har möjligheter och vill hjälpa till kan skänka konserver, torrvaror som exempelvis ris, pasta, flingor, müsli, kaffe, te samt toapapper, hygienartiklar och liknande. Allt tas tacksamt emot och fördelas vidare till människor i nöd. Att ge till andra är ett fint sätt att visa sin solidaritet med de som har det kämpigt!

LÄS MER:Diakonerna: Många i Alingsås har inte råd med mat och medicin

LÄS MER:Boende i Vårgårda är oroliga för höjda levnadskostnader

LÄS MER:Stigande matpriser slår hårt mot pizzabagarna

ANNONS