Vad är förnybar el?

När man läser lördagens insändarartikel i AT gällande en brådskande utbyggnad av vindkraft undertecknat av några professorer, blir man tveksam till vilka ärenden de går samt vilka forskningsanslag som styr deras slutsatser.

ANNONS

Utbyggnad av vindkraften innebär ingreppen i orörd natur. Tas det ingen hänsyn till de fastighetsägare som hamnar i denna rävsax, vilka sökt en boplats i och nära en idyllisk miljö? Det frågar Helge Johansson.
Utbyggnad av vindkraften innebär ingreppen i orörd natur. Tas det ingen hänsyn till de fastighetsägare som hamnar i denna rävsax, vilka sökt en boplats i och nära en idyllisk miljö? Det frågar Helge Johansson. Bild: Jakob Simonson

LÄS MER:Bromsa klimatkrisen genom förnybar el – snarast

LÄS MER:Vi behöver förnyelsebar och klimatvänlig energiproduktion!

När man på sin kammare försöker ta del av de olika faktorer som presenteras gällande vår elproduktion infinner sig frågan: Bortser dessa professorer helt från en helhetssyn? Alltså har man inte förmåga till en konsekvensanalys?

Vi vet att en för stor del vindkraft kräver en omfattande utbyggnad av en reservkraft för att balansera vår elproduktion. Vår vattenkraft kommer inte att klara att balansera detta stora vindkraftsinslag, vad skall då utgöra denna reserv? Denna fråga är inte besvarad.

Import av kolkraft till en dyr kostnad eller oljekraftverk som också påverkar miljön? Vi kan också läsa om framtida vätgasplaner inom järnmalmsdriften för att bli fossilfri, denna process kräver mängder el som ej kan garanteras av instabila vindförhållanden.

ANNONS

Dessutom inställer sig frågan: Hur miljöneutral och förnybar är vindkraften? Man vet att byggnationen av ett vindkraftsfundament kräver 560 kubikmeter betong samt 36 ton armering till detta tillkommer själva verket. Alltså en stor mängd cement som skall brytas vilket i sig påverkar miljön. Det råder dessutom osäkerhet till om framtida cementtillgångar. Till detta kommer ingreppen i orörd natur genom de vägar som erfordras för dessa tunga transporter då varje kubikm. betong väger 2,3 ton.

LÄS MER:Planer på vindkraftverk i Bjärke möter politiskt motstånd

LÄS MER:Vi säger nej till vindkraftspark i Norra Risveden

Tas det ingen hänsyn till de fastighetsägare som hamnar i denna rävsax, vilka sökt en boplats i och nära en idyllisk miljö. Dessa fastigheter drabbas av kända olägenheter samt blir osäljbara. Min förhoppning är att våra kommunalpolitiker ser igenom denna marknadens lobbyism och ser till invånarnas bästa. Tilläggas kan också att Sveriges miljöbelastning globalt sett begränsas till någon promille. Så varför påskynda en utbyggnad innan vi sett alla påverkansfaktorer annars finns risk att istället för att presentera en orörd natur uppvisa en hop framtida betongskelett.

Slutligen frågar man sig: Varför straffa ut en fungerande kärnkraft som tillåter en expansion i de idag drabbade kommunerna.

Helge Johansson, boende nära naturen

ANNONS