Ta avstånd från koranbränningarna!

Är koranbränning ett uttryck för yttrandefrihet eller ett ansvarslöst hatbrott?

ANNONS
|

Sverige är ett sekulariserat land vars invånare har ringa förståelse för och kunskap om religion. Därmed har man också förlorat känslan för värden som uppfattas som heliga för vissa människor. Yttrandefriheten har blivit en "helig" rättighet i Sverige. Men fel använd och utan att vara grundad i en respekt för andra människors synsätt och tro kan den bli ett instrument för folk med en destruktiv agenda som kan få förödande konsekvenser. Först bränner man böcker - sedan människor.

På sociala medier förfasar vi oss över det hatiska tonläget. I det privata samtalet, liksom i offentliga debatter, förväntar vi oss en respektfull ton gentemot varandra. Men denna respektfulla samtalston gäller tydligen inte för demonstrationer i yttrandefrihetens namn.

ANNONS

Hatbrott kan inte definieras av dem som befinner sig i en privilegierad maktställning. Det rimliga är väl att de som blir utsatta för ett sådant brott har tolkningsföreträde när det gäller att avgöra vad som är hatbrott eller inte.

Muslimer i Sverige befinner sig i underläge. I vissa fall är de avhumaniserade. Dels på grund av svenskens generella okunskap om religion, men också på grund av vissa fördomsfulla stereotyper gentemot människor inom denna religion.

Det är hög tid att fundera igenom vad vi använder yttrandefriheten till innan det är för sent och dessa ansvarslösa och omogna handlingar i demokratins namn får allvarliga konsekvenser. I vissa länder riskerar man sitt liv i kampen för demokrati medan vi använder den till att brännmärka utsatta grupper. Något som på ett förödande sätt motverkar integrationen in i det svenska samhället.

Inte minst bör Sveriges kristenhet göra som Judiska Centralrådet gjort och ta bladet från mun och offentligt ta avstånd från koranbränningarna.

Michael Nyman, kristen som är för ett ansvarsfullt och moget användande av yttrandefriheten

ANNONS