Respektera vad som gäller för vandringslederna

Det är enormt kul för en förening när man märker att allmänheten har upptäckt just vår vandringsled.

ANNONS

Man anlägger en vandringsled för att man vill att alla ska kunna njuta av vår natur.

Det finns olika slags vandringsleder i Sverige. Man kan dela in dom, de kommunägda och de privatägda. Dom kommunägda vandringslederna ligger på ofta statlig/kommunägd mark och sköts av kommun eller någon annan stor aktör.

Dom privatägda vandringslederna sköts av små föreningar med små medel. Exempel: Bygdegård/Hembygdsföreningar osv. Privatpersoner som lägger ner åtskilliga timmar i månaden för hålla en bra kvalitet på vandringslederna. Det är ett samarbete mellan föreningslivet och markägare.

Markägarna är privatpersoner som har gett föreningar tillstånd att anlägga dessa vandringsleder. Gemensamt har dessa vandringsleder Allemansrätten!

ANNONS

Dock så verkar det finnas brister i kunskap om Allemansrätten bland vandrare/besökare. Allemansrätten innehåller inte bara rättigheter. Som besökare på våra vandringsleder så har man också skyldigheter.

Vad bör man göra när man kommer till en vandringsled? Lämpligt är att man läser informationsskyltarna om vad som gäller vid aktuell vandringsled. Det är också lämpligt att följa informationsskyltarna som finns utmed vandringslederna.

Vissa skyltar är ren information, vissa skyltar är varningsskyltar. Som exempel: lösa stenar, skogsarbete pågår eller jakt pågår. Varningsskyltar sätts endast upp när vi anser att en vandrare kan komma till skada. Att inte följa skyltarna på vandringslederna kan få lika katastrofala konsekvenser som att köra bil mot rött ljus/enkelriktat.

Som sagt: Vi önskar hjärtligt välkomna till att vandra på 7 sjöars led. Vi önskar bara att besökare respekterar våra instruktioner. Vi önskar att alla ska kunna samsas om vår fina natur. Det tycker en stolt men bekymrad delansvarig för sju sjöars led.

Ronny Norrman, ordförande i Eggvena Hembygdsförening

ANNONS