Pandemin kan öppna möjligheter för Alingsås.
Pandemin kan öppna möjligheter för Alingsås. Bild: Filip Landqvist

Pandemin kan öppna möjligheter för Alingsås

När vi inte får mötas och ska hålla oss hemma blir det tyst och öde i våra stadskärnor. Pandemin har drabbat Alingsås och alla andra städer. När allt fler skyltfönster gapar tomma kan det vara svårt att tro på stadskärnans framtid.

ANNONS
|

Men när livet börjar återvända till det nya normala finns det en del som talar för att livet i städer som Alingsås kan vara än mer lockande än tidigare.

För ett år sedan, redan innan pandemin tog ett grepp om världen, gjorde konsultbolaget Afry en undersökning i sex europeiska länder, däribland Sverige, om var och hur unga, 18-35 år, vill bo. Bland de nästan 6000 som svarade ville drygt 60 procent bo i en liten eller mellanstor stad. De svarande var måna om hållbarhet, klimatsmart kollektivtrafik och närhet till parker och natur.

Det går också att utläsa att de värdesätter familjeband och arbete och vi vet från andra undersökningar att 90-talisterna söker trygghet och vill få ihop familjeliv och arbete bättre än vad deras föräldrar lyckades med.

ANNONS

I en liten stad som Alingsås är det lätt att ta sig fram med cykel eller gåendes, kommunikationerna till Göteborg och den större regionala arbetsmarknaden är också relativt god, även om Västsvenska Handelskammaren ser ett stort behov av att rusta upp Västra stambanan och bygga fyrspår.

Men Alingsås är så mycket mer än en sovstad till Göteborg. Det finns ett stort värde i att företagandet blomstrar och stadskärnan lever. När den digitala utvecklingen hastigt accelererat under pandemin har det blivit möjligt för fler att jobba mer hemma. Det gynnar mindre, storstadsnära städer och öppnar också för lokala coworkingkontor i dessa städers centrum, alltså en arbetsplats man kan hyra in sig på under en viss tid och där det finns tillgång till mötesrum, teknik och ett nätverk. Det skulle göra det möjligt för fler att bo i Alingsås och jobba någon annanstans.

Om fler unga vill bo i mindre städer är det viktigt med bostäder och hur det lokala företagsklimatet är. Där har Alingsås tyvärr en lång bit kvar. Det är allvarlig brist på bostäder för yngre och mindre resursstarka hushåll. Och i Svenskt Näringslivs senaste ranking av företagsklimatet hamnade Alingsås på en inte så smickrande plats, 239 av 290.

Här behövs krafttag från kommunens sida. I synnerhet om Alingsås vill bli en attraktiv stad som drar till sig unga med idéer. För att nå dit ser Handelskammaren ett behov av att:

* radikalt förbättra attityder och service till företag.

* göra det lättare att bygga om och på centrala lokaler till nya verksamheter eller bostäder.

* bygga fler bostäder i centrala lägen.

* större satsningar på den cykel- och promenadvänliga staden.

Gunilla Grahn Hinnfors, ansvarig stadsutveckling, Västsvenska Handelskammaren

Anna-Lena Olin, ansvarig Alingsås Vårgårda, Västsvenska Handelskammaren

ANNONS