Ett starkt FN och en stark svensk röst i FN krävs mer än någonsin för att hantera utmaningarna i vår omvärld, skriver Marianne Andersson och Maria Andersson Willner i Vårgårda FN-förening.
Ett starkt FN och en stark svensk röst i FN krävs mer än någonsin för att hantera utmaningarna i vår omvärld, skriver Marianne Andersson och Maria Andersson Willner i Vårgårda FN-förening. Bild: Kent Eng

Orolig värld kräver aktiv FN-politik

Sveriges nye statsminister Ulf Kristersson (M) tillträder i en tid av internationell oro. Kriget i Ukraina, pandemin och den globala uppvärmningen påverkar alla som bor i vårt land.

ANNONS
|

Svenska FN-förbundet tillfrågade inför valet samtliga riksdagspartier om deras syn på FN och på biståndet. Att FN ska vara en stark organisation är en glädjande utbredd uppfattning liksom hållningen att FN bör reformeras för att möta framtidens krav. Aktivt svenskt FN-engagemang – inklusive bidrag till det långsiktiga bistånd som kanaliseras genom FN – stärker säkerheten och tryggheten även för oss i Sverige.

Rysslands invasion av grannlandet Ukraina har i FN fördömts av en stor majoritet av världens länder. Ännu tydligare fördömdes Rysslands annektering av fyra ryskockuperade områden nyligen. Att trycket på Ryssland upprätthålls signalerar att andra auktoritära regimer – Kina, Nordkorea – ska avhålla sig från att följa Putins exempel. Globala normer, som försvar för folkrätten och FN-stadgan, sätts i FN som är unikt även som mötesplats och aktör.

ANNONS

Sverige har under drygt sju decennier som FN-medlem drivit de frihetliga och demokratiska värden som också är grunden för bland annat EU-samarbetet. Dessa universella värden behöver försvaras mot bakgrund av att demokrati och mänskliga rättigheter är på tillbakagång även i västvärlden.

Över 100 000 svenskar har haft uppdrag i FN – från insatser i det fredsfrämjande och humanitära arbetet till generalsekreterarämbetet. Sverige har verkat för konfliktförebyggande, jämställdhet, humanitära frågor och kontakter med civilsamhället. Allt detta har gett Sverige inflytande i världsorganisationen.

Vårgårda FN-förening bidrar genom FN-information och våra aktuella föreläsningar till kunskap och engagemang i FN-frågorna. Vi samarbetar med Svenska FN-förbundet, kommunen och andra lokala föreningar, skolor och företag som vill att lokalsamhället ska vara en stark internationell röst.

När omvärlden flyttar in i våra vardagsrum behöver Sverige tala klarspråk om massförstörelsevapen, jämställdhet och om kampen mellan demokratier och diktaturer. Vi ser fram emot att fortsätta arbetet lokalt tillsammans med aktörerna i närområdet och med våra folkvalda i kommuner, riksdag och i den nya regeringen genom Svenska FN-förbundet.

Ett starkt FN och en stark svensk röst i FN krävs mer än någonsin för att hantera utmaningarna i vår omvärld och värna vår och andras fred och frihet.

Marianne Andersson, ordförande Vårgårda FN-förening

Maria Andersson Willner, vice ordförande Vårgårda FN-förening

ANNONS