Inte ens partiföreträdare tänker rösta på Liberalerna

Liberalernas partistyrelse, med partiledaren Nyamko Sabuni i spetsen, vill avbryta samarbetet med regeringen efter höstbudgeten. Därefter är ambitionen att bli ett av partierna i en borgerlig regering efter nästa års riksdagsval.

ANNONS

Partistyrelsen säger att (L) inte tänker sitta med i en regering tillsammans med Sverigedemokraterna, dock avvisas inte stöd av SD. Öppningen mot SD har mötts av stark intern kritik från liberaler runt om i landet, som säger nej till allt samarbete, alla samtal och allt stöd från SD.

Den interna splittringen i synen på ett eventuellt SD-stöd kan bli förödande för partiet. Undrar hur tankarna går hos de lokala företrädarna för Liberalerna i Alingsås, Vårgårda och Herrljunga.

Alf Pettersson har i alla fall öppet deklarerat sin åsikt. Han valdes i förra veckan till vice ordförande för Liberalerna i Vårgårda. Dagen därpå twittrade han följande, ”om en röst på L i riksdagsvalet är en röst för Ulf Kristersson som statsminister, så får mitt parti inte min röst. Ulf delar politiska ambitioner med SD och saknar både vilja och förmåga att driva politik som är bra för flertalet.”

ANNONS

Centerpartiets ledare Annie Lööf öppnade för att ingå i en S-ledd regering efter valet. Hon sa också att hon kan sitta i en regering med Moderaterna. Annie Lööf tycker inte att Centerpartiet ska vara i opposition, då man får mer gjort i en regering. Tycker det är en sund inställning av en partiledare.

Även om det varit borgerliga alliansregeringar, så har (C) och (S) historiskt sett samarbetat bra, så Lööfs utspel är ingen politisk skräll. Den traditionella blockpolitiken har kanske spelat ut sin roll. Det tycker jag kan vara välgörande. Borgerliga partier i samarbete med Socialdemokraterna är inget ovanligt i regioner och kommuner. I Alingsås tycks det ju som kommunalrådet Daniel Filipsson (M) och oppositionsrådet Simon Waern (S) kommer mycket bra överens i de flesta frågorna.

Herrljunga får bra skolbetyg i flera mätningar, men att hälften av alla kommunens niondeklassare väljer bort den egna gymnasieskolan Kunskapskällan är allvarligt. Minskat antal elever drabbar utbildningar på skolan och hotar Kunskapskällans attraktivitet, både hos ungdomar och personal.

Grannkommunernas befolkning ökar, men Herrljunga väntar på ett lyft – och har gjort det i många år. Nu finns i alla fall förutsättningar att växa, då det i veckan var säljpremiär på 45 småhustomter i Södra Horsby. Ska man bygga i Herrljunga är läget tilltalande nära järnvägsstationen, förskolor, skolor och naturen.

ANNONS