Svenska trädgårdar täcker tillsammans en yta lika stor som Blekinge, och trädgårds- och balkongodlare har därför stor möjlighet att göra en betydelsefull skillnad för den biologiska mångfalden, skriver Herrljunga naturskyddsförening och Herrljunga trädgårdsförening. Arkivbild.
Svenska trädgårdar täcker tillsammans en yta lika stor som Blekinge, och trädgårds- och balkongodlare har därför stor möjlighet att göra en betydelsefull skillnad för den biologiska mångfalden, skriver Herrljunga naturskyddsförening och Herrljunga trädgårdsförening. Arkivbild. Bild: Julia Forsberg

Insändare: Så kan du hjälpa mångfalden – i din egen trädgård

Svenska trädgårdar täcker tillsammans en yta lika stor som Blekinge, och trädgårds- och balkongodlare har därför stor möjlighet att göra en betydelsefull skillnad för den biologiska mångfalden, skriver Herrljunga naturskyddsförening och Herrljunga trädgårdsförening.

ANNONS

Planeten Jorden blir allt fattigare på arter. Idag riskerar en miljon arter av träd, blommor, mossor, lavar, fåglar, fiskar, insekter, kräldjur och däggdjur att utrotas. Förlusten av biologisk mångfald är tillsammans med klimatförändringarna en ödesfråga för livet på jorden. Herrljunga Naturskyddsförening och Herrljunga Trädgårdsförening uppmärksammar därför biologisk mångfald extra i år.

Biologisk mångfald innebär att naturen är rik på variation, att det finns många olika livsmiljöer och arter och stor genetisk variation inom varje art. Det skapar robusta system som kan motstå effekterna av klimatförändringarna, som torka, översvämning och värmeböljor.

Svenska trädgårdar täcker tillsammans en yta lika stor som Blekinge, och trädgårds- och balkongodlare har därför stor möjlighet att göra en betydelsefull skillnad för den biologiska mångfalden. Vill du hjälpa till?

ANNONS

Här är några förslag:

  • Använd inga gifter i din trädgård. Det som dödar skadeinsekter dödar också dem som behövs för pollinering och för balans i trädgårdens ekosystem.
  • Låt en del av gräsmattan växa upp till äng. Slå gräset i slutet av sommaren och kratta bort det så ängen gradvis utarmas på näring, vilket gynnar ängsblommor.
  • Sätt upp fågelholkar, insektshotell och fladdermusholkar. Förutom vacker fågelsång och insektssurr får du pollinering och hjälp med att begränsa insektsangrepp.
  • Odla blommande växter som bin, humlor och fjärilar tycker om. Tänk på att det ska finnas blommande växter från vår till höst.
  • Plantera träd och buskar som ger skydd och bostad åt fåglar och smådjur.
  • Rensa inte bort allt ogräs. Maskros, nässlor och tistlar är viktiga födoväxter för nyttoinsekter och deras larver.
  • Odla egna grönsaker. Varje egenproducerad bit mat gynnar mångfald istället för att maten kommer från stora monokulturer långt borta från konsumenten.’
  • Anlägg en damm eller vattenspegel, vilket gynnar grodor och ödlor, fåglar och insekter.

Den 22 maj har FN utsett till Den biologiska mångfaldens dag, för att uppmärksamma och öka medvetenheten om artrikedomens betydelse. Denna dag pågår många aktiviteter runtom i Sverige. Våra föreningar har under året lagt in biologisk mångfald på flera ställen i våra program, bland annat Trädgårdens dag på Haraberget, besök på artrika platser och holktillverkning. Läs mer på våra hemsidor och välkommen till våra aktiviteter. Tack, du som redan gör något eller mycket för att befrämja mångfald och du som tänker göra mer!

Herrljunga naturskyddsförening och Herrljunga trädgårdsförening

ANNONS