Älgen visar inga tendenser till att försvinna i Västra Götaland.
Älgen visar inga tendenser till att försvinna i Västra Götaland. Bild: Lasse Edwartz

Fortsatt hög nivå på älgstammen i länet

Älgarna försvinner i Västra Götaland har vi kunnat läsa i Göteborgs-Posten och andra tidningar samt även se på SVT Väst.

ANNONS

Replik på reportage om att älgarna försvinner

Det påstås att antalet älgar minskat men att skogsskadorna inte har minskat lika mycket. Vårt 10-åriga jobb för balans i naturen avfärdas helt.

Vi och våra 45 kollegor i länets ÄFO:n tar ansvar för älgförvaltningen och lägger ner stort arbete med länets älgstam. År 2012 infördes efter riksdagsbeslut en ny älgförvaltning med målet ”En älgstam av hög kvalitet i balans med foderresursen”. Nu fick berörda parter ansvar och befogenheter att lokalt styra älgstammen tillsammans med länsstyrelsen. Målen för länet läggs fast på länsstyrelsen och länets målsättning revideras årligen.

Förvaltningsarbetet sker i våra lokala ÄFO. ÄFO gruppen förordnas av länsstyrelsen. En 3-årig älgförvaltningsplan förankras i samråd med Älgskötselområde (ÄSO) och licenslag och ÄSO gör 3-årig plan för sin jakt. För att lyckas med älgförvaltningen måste vi engagera jägare och markägare att samla in fakta. Vi går ut i skogen och inventerar. Balans mellan klövvilt och foder är ett gemensamt ansvar för både markägare och jägare.

ANNONS

Vår älgstam mår idag inte bra och det gör inte våra tallplantorna heller. Klövviltsforskaren Fredrik Widemo säger att en förklaring till det minskade älgbeståndet är att det inte funnits tillräckligt med foder för djuren. Att fodret idag inte räcker till alla i skogen visar låga kalvvikterna, 53 kilo mot målet 70 kilo. Det är få kor som får dubbelkalv. Kornas låga reproduktionen 0,6 kalvar per hondjur mot målet 0,8 innebär att 10 000 älgkor årligen föder 20 00 älgkalvar för lite och jakten minskar. Länsmålsättningen säger att färre älgkor ger fler kalvar per ko.

Skogsbruket planterar mer tall nu, ökningen är 5-faldig. Tall planteras inte för att mata älgarna. Men vårt ståndortsanpassade skogsbruk gynnar blåbärsris som är mat till hjortviltet. Skogsägarna accepterar målen 5 procent årskada på tall och att max 30 procent av tallarna blir förstörda av älg.

En utblick mot våra grannländer visar att älgstammarna i Finland, Lettland och Polen mår mycket bättre än vår, trots att klimatet är samma som i Sydsverige. Inte heller kalvvikterna har rasat i grannländerna. Älgen visar inga tendenser till att försvinna varken i Finland, Lettland och inte i Västra Götaland heller. Inom älgförvaltningen görs årliga uppföljningar och mätningar av älgstammen, så att vi kan styra stammen i önskad riktning och vid behov justeras planerna.

Att förändra skogslandskapet tar årtionden, att anpassa klövviltstammarna till foderresursen gör vi på några år när och om vi samarbetar. Viltet är en viktig och självklar del av skogslandskapet. Älgstammen befinner sig fortsatt på en hög nivå i länet både i en internationell jämförelse och i ett 100-årigt historiskt svenskt perspektiv.

Länets samtliga ÄFO ordf.

Jonas Löfqvist, Lars-Georg Hedlund, Jan Borrsén. Odd Fredriksson, Marie Hallén, Torbjörn Bergman, Nils Johan Ingvar-Nilsson, Daniel Karlsson, Sven-Olof Salomonsson

LÄS MER:Aggressiva älgfamiljen i Lerum har skjutits

LÄS MER:Nytt beslut om skyddsjakt efter förra veckans älgattack

LÄS MER:Ny tid för älgjakten

ANNONS